Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Klimaatprobleem dwong 'Oog-stem' tot meer quotes

HILVERSUM - Hans Hogendoorn, de stem van Radio 1 en het programma Met het oog op morgen, heeft door de klimaatveranderingen het afgelopen jaar een aantal extra quotes moeten opnemen voor de iconische introductietekst van ‘Het Oog’. Dat vertelde hij vrijdagochtend in de NPO2-ochtendshow van Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

In de tekst die elke avond bij aanvang van Met het oog op morgen te horen is, wordt de temperatuur van dat moment genoemd. “De eerste tien jaar van het programma was ik er elke avond live bij”, vertelde Hogendoorn. Maar tegenwoordig staat zijn aankondiging gewoon als fragment in de computer. “De laagste temperatuur die ik heb ingesproken is min 15, de hoogste was 27 graden. Warmer werd het toch nooit in de avonduren. Maar toen het vorige jaar een paar avonden rond de 30 graden bleef, hebben we toch maar een paar extra fragmenten opgenomen.”

Met het oog op morgen viert vrijdagavond zijn 15.000e uitzending. “In de begindagen moesten we vlak voor het programma de weerdienst bellen voor de temperatuur van dat moment”, herinnert Hogendoorn zich. “Daarna hebben we gewoon een thermometer op het raam geplakt zodat we het vlak voor aanvang zelf konden zien. Tegenwoordig kijken we gewoon op de telefoon.”

De stemacteur en nieuwslezer denkt dat luisteraars het waarderen dat de opening al ruim veertig jaar hetzelfde is. “Het is voor veel mensen een vertrouwd momentje in de avond, vlak voor het slapen gaan”, merkt hij. Hogendoorn heeft de afgelopen vier decennia nooit ‘amoureuze brieven’ gehad van vrouwen die met hem op date wilden, bekende hij ook nog tijdens het gesprek. De 15.000e editie van Met het oog op morgen is om 23.00 uur te horen op NPO Radio 1.