In de greep van een moordwijf

Als een vrouw het eenmaal in haar hoofd heeft gehaald haar (ex-)man uit de weg te ruimen, maakt hij geen schijn van kans. Wapens genoeg.
Moordwijf

Nieuw boek over bloeddorstige Nederlandse vrouwen  

Als een vrouw het eenmaal in haar hoofd heeft gehaald haar (ex-)man uit de weg te ruimen, maakt hij geen schijn van kans. Wapens genoeg. Gif voor in het toetje. Een kussen voor verstikking. Een keukenmes voor een steekpartij. Of een Chinees hakmes, zoals Kelly N. gebruikte. Zij is een van de vrouwen uit het boek Nederlandse Moordwijven.  

Vrouwen met een moordmissie laten weinig aan het toeval over, omdat ze fysiek meestal niet opgewassen zijn tegen de man. Dus, in een plotselinge opwelling de man des huizes doden is erg onverstandig. De kans dat hij zich met geweld zal verdedigen en de vrouw alsnog slachtoffer wordt, is dan wel bijzonder groot. Strategisch te werk gaan heeft veel meer kans tot slagen. En als het moet halen vrouwen er hulptroepen bij: van minnaars, vrienden, kennissen, collega’s tot en met hele families die ingezet worden. Niet zelden gaat een  vrouw slim en uiterst manipulatief te werk. Als zij geld tot haar beschikking heeft, is een huurmoordenaar inschakelen zo gek nog niet. Hoeft ze in elk geval niet zelf haar handen eraan vuil te maken.

Vrouwen zijn best pragmatisch. Vaak wil een vrouw wel haar man kwijt maar  niet zijn geld. Een hoge levensverzekering afsluiten op zijn naam en een handtekening vervalsen, maken niet zelden deel uit van het plan.

Waarom willen vrouwen hun (ex-) man doden? Heel vaak omdat ze slachtoffer zijn van destructieve en gewelddadige partners: zelfverdediging dus. Ook zware depressies, psychoses, antidepressiva, drugs, alcohol en nare persoonlijkheidsstoornissen kunnen vrouwen over het randje helpen. Een nieuwe vlam of een uitgedoofde liefde kan ook een reden zijn. Scheiden lijkt dan een logischer optie, maar een vrouw die financieel afhankelijk is van haar gewelddadige partner blijkt hem vaak maar moeilijk te kunnen verlaten.

Welke wapens zetten vrouwen in om te doden? Een al eeuwenoude, geliefde werkwijze is het kwistig strooien met gif, bijvoorbeeld door de koffie of het toetje. Het toedienen van allerlei medicijnen is ook een methode. Zo vermoordde Ada S. in 2012 haar tweede echtgenoot Tjipke. Een vaak gehoord voordeel van een gifmoord is dat de arts in eerste instantie uitgaat van een natuurlijke dood. En als er onderzoek op het lijk gedaan moet worden, blijken er bij een lijkschouwing nauwelijks nog gifstoffen te vinden.

In de loop der tijd hebben vrouwen ook andere wapens in de strijd gegooid: schoenveters en sjaaltjes voor verwurging, kussens en plastic zakken voor verstikking, keukenmessen om dood te steken, bijlen voor het zwaardere werk en pistolen om neer te schieten. En in sommige gevallen kan ze altijd nog bij de toko terecht voor een vlijmscherp Chinees hakmes, zoals in het geval van Kelly N., die tijdens oudejaarsavond 2006 besluit dat haar man dood moet en de hele familie meesleurt in een duister moordcomplot...

Keukenmes en hakmes  

De Nederlandse Kelly N. (44) en de Brit Andrew (38) trouwen in 2004 en hebben beiden kinderen uit een eerder huwelijk. Kelly heeft twee dochters en een zoon, Andrew heeft een dochtertje en een zoontje. Eind 2005 gaat het stel met hun kinderen samenwonen in een rijtjeswoning aan de Bloemenschans in Voorhout. In 2006 krijgen ze samen nog een zoontje. En in november van dat jaar trekt de Poolse vriend Mariusz D. (21) van Kelly’s oudste dochter Thuy (21) bij hen in. Met negen mensen onder één dak leeft het gezin vrij teruggetrokken.

Binnen een jaar tijd wordt het huwelijk slechter en maken Kelly en Andrew steeds vaker ruzie, waarbij de politie geregeld te hulp moet schieten. Een paar weken voor kerst 2006 besluit Kelly van haar man te scheiden. Ze pakt haar boeltje bij elkaar en verlaat samen met hun gezamenlijke zoontje het huis om in Amsterdam te gaan wonen. Oudste dochter Thuy, haar Poolse vriendje en Kelly’s zoon blijven achter bij Andrew. De jongste dochter van Kelly neemt haar intrek in een studentenwoning.

Wil je het hele artikel over het moordwijf lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaad!. Ook is die hier te bestellen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'below-article-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5ed7cde744e8d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws