Kind van de rekening
Volgende week is Willem-Alexander met Máxima op staatsbezoek in India. Veel mensen hopen dat zij daar aandacht vragen voor de situatie rond het ontvoerde meisje Insiya. Wat opvalt in die zaak is dat de media altijd het verhaal van de moeder vertellen. Aangezien een verhaal altijd meerdere kanten heeft, duiken wij in het dossier en stuiten op zaken die een hele andere blik op de zaak werpen.
29 september 2016. Drie mannen bellen aan bij de oma van de 2-jarige Insiya. Als de vrouw de deur opent, pakken ze Insiya op en rennen ze naar een gereedstaande auto. Een buurman overmeestert één van de drie mannen nog op straat. Die man wordt later die ochtend door de politie gearresteerd. De rest van de ontvoeringsgroep wordt later pas opgepakt. Eerst lukt het hen Insiya nog over te dragen aan een andere groep, die haar naar Duitsland smokkelt. Vanuit Duitsland is het meisje door haar vader meegenomen naar zijn thuisland India.
Dit is natuurlijk een nachtmerrie.
Mede door de enorme media-aandacht, wordt moeder Nadia, tegen wil en dank, een Bekende Nederlander. Maar wat weten we eigenlijk van deze Nadia Rashid? Zij wordt op 30 januari 1982 geboren in Amsterdam. Zij is van origine Pakistaans, maar heeft twee nationaliteiten. De Nederlandse en de Pakistaanse. Zij studeert psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en behaalt hiermee de titel master of science. In de zomer van 2005 ontmoet de studente de Indiase zakenman Shehzad, de latere vader van haar dochter Insiya.
In een interview in de Volkskrant uit november 2017 doet ze uit de doeken hoe zij de vader van Insiya leeert kennen: “De uitreiking van de International Indian Film Academy Awards was toen een groot driedaags filmfestival in Amsterdam. Ik ben gek op Bollywood-films, dus had ik me aangemeld als vrijwilliger. Ik moest vips helpen en hun de weg wijzen. Shehzad was er een van, hij was een vriend van een van de organisatoren. Hij kreeg mijn nummer, zodat hij me kon bellen als hij vragen had. In de maanden en jaren daarna zocht hij af en toe contact. Hij woonde in Mumbai, maar was voor zaken altijd op reis. Hij belde telkens vanuit een andere stad. Ik had hem vaak niet meer te vertellen dan: binnenkort tentamen, hard aan het leren. Onschuldige gesprekjes. In 2010 veranderde dat. Hij schreef ineens dat hij me leuk vond. Ik vond het gek, we kenden elkaar helemaal niet. Maar hij deed echt zijn best. Elke keer als hij in Nederland was, sprak hij met me af. Langzaam werd het een liefdesrelatie. Hij was om de week hier voor zaken. Zijn staalfabriek Conros leverde onder meer lantarenpalen en verkeerslichten in Nederland en Duitsland. Shehzad was charmant, hij vond zichzelf ook sophisticated en praatte graag over wie hij allemaal kende: de zoon van de minister van Financiën, een bekende acteur. In India is het belangrijk wie je bent, maar ook wie je kent. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en dacht met mijn Nederlandse nuchtere mentaliteit: het zal allemaal wel. Voor mij was belangrijk dat hij lief was, zorgzaam en attent. Het was een interessante man, hij kon over alles meepraten, economie, wereldpolitiek, de filmindustrie, vastgoed. Hij begreep dat ik ambities had. Hij zei ook steeds: Ik woon in een metropool. Ik ben ruimdenkend. En we wilden hetzelfde, een gezin stichten.”
Nadia springt hier wel heel selectief om met de werkelijkheid. Uit talloze stukken van de rechtbank in India en Nederland – die wij hebben ingezien – blijkt ze een verleden te hebben waar ze niet over spreekt. Uit die stukken blijkt dat zij al twee keer eerder getrouwd is geweest, voordat ze met Shezhan Hemani trouwt op 29 april 2011. Ook blijkt zij al een dochter te hebben uit een eerder huwelijk die op dat moment bij haar woont in Hoofddorp. Waarom rept Nadia hier met geen woord over in de media? Wie is Nadia Rashid?
Drie huwelijken
Uit documenten die aangeleverd zijn bij de rechtbank en het hof in India gedurende het proces rond dochter Insiya, staat dat Nadia in 2002 in Pakistan trouwt met een Pakistaanse dokter, ene Rashid. Nadia is dan rond de 20 jaar oud. Dit huwelijk eindigt in een scheiding. Panorama heeft geprobeerd deze Rashid te traceren, maar de man is naar alle waarschijnlijkheid overleden.
Na het huwelijk met deze Rashid, ontmoet Nadia de student Zeeshan Ahmed Choudry. Zeeshan schijnt uit een welgestelde Pakistaanse familie te komen. Op 2 april 2004 trouwt Nadia voor de tweede keer. Het pas getrouwde stel woont een tijdje in Melbourne, Australië. Maar als Zeeshan een baan vindt bij IBM, vetrekken ze naar Nederland. Uit het huwelijk met Zeeshan Ahmed Choudry wordt een dochter geboren, Elvira Choudry, op 17 april 2008, in Amsterdam.
Wil je het hele artikel over de moeder van de ontvoerde Insiya lezen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaad!. Ook is die hier te bestellen.