Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Het zijn serieuze motherfuckers die ik aanpak’

Het had weer weinig gescheeld of we hadden naar aanleiding van zijn nieuwe programma Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt zijn nabestaanden moeten bellen. En dat is bij de meest onverschrokken tv-maker van Nederland vaak een prima teken.

‘Het zijn serieuze motherfuckers die ik aanpak’

Eerder dit jaar heette je programma nog Kees van der Spek Ontmaskert, nu Oplichters Aangepakt. Vanwaar de naamsverandering?

“Dat ‘ontmaskert’ vond ik niet zo'n succes. Veel te onduidelijk. Wie of wat ontmaskert hij dan en waarom? Oplichters Aangepakt laat minder aan de verbeelding over. En er was nog een reden. Een beetje onzinnig misschien, maar toch: als je ‘Kees van der Spek Ontmaskert’ als hashtag gebruikt, dan krijg je #keesvanderspekontmaskert. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar mijn oog valt dan gelijk op het woord ‘kont’. Dat irriteerde me.”

Aanpakken is ook wezenlijk iets anders dan ontmaskeren. Ga je in deze serie een stap verder?

“Dat niet per se, maar de onderwerpen zijn wat zwaarder. Het was gevaarlijker. Het zijn serieuze motherfuckers die ik in deze serie aanpak. Geen kleine boefjes, zoals in andere programma’s die ik heb gemaakt. Veel oplichtingszaken spelen zich online af en als je vervolgens gaat uitzoeken wie daarachter zitten, dan kom je negen van de tien keer uit in Afrika, in landen als Nigeria en Kameroen. En in wijken waar je je als blanke westerling beter niet kunt vertonen. Laat staan je met andermans zaken bemoeien.”

Ook de eerste aflevering speelt zich af in Afrika. Vertel eens.

“We kregen een tip van een 81-jarige man uit Oss die niet in aanmerking kwam voor euthanasie, maar wel graag dood wilde. Op een Mexicaanse website kocht hij het zelfdodingsmiddel Nembutal, een drankje dat in Nederland verboden is, maar in Zuid- en Midden-Amerika niet. Hij betaalde 1200 euro, maar kreeg niets. En hij bleek niet de enige te zijn die dat was overkomen. Dus wij als geïnteresseerde kopers hebben ook contact gezocht met iemand achter die website. Met een slimmigheidje wisten we uiteindelijk iets in zijn telefoon te hengelen waardoor we zijn locatie konden zien en live konden meekijken met zijn selfie-camera. Toen was al snel duidelijk dat we niet met Mexicaanse oplichters te maken hadden, maar met wereldwijd opererende Afrikaanse professionals.”

Nog serieus peentjes gezweet tijdens de opnames?

“Meer dan eens. In Nigeria is onze taxichauffeur gegijzeld. We hadden hem gevraagd om bij een pand te gaan kijken, omdat het te veel zou opvallen wanneer ik dat zou doen. Een kwestie van een paar minuten, denk je dan, maar hij bleef maar weg. Ondertussen zaten wij alleen in een taxi met draaiende motor in een of andere buitenwijk. Ik kan je vertellen: dan zit je niet op je gemak. Na een uur ging de telefoon. De chauffeur. Hij werd vastgehouden. Haal de politie! riep hij. Daarna werd de verbinding verbroken. Dus ik achter het stuur van die taxi gekropen. Afijn, ga vooral kijken zou ik zeggen.”

Misschien een spoiler, maar heb je die gasten uiteindelijk wel aangepakt?

“Ja natuurlijk, wat dacht je zelf?”

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt is vanaf dinsdag 29 oktober (20.30 uur) wekelijks te zien op RTL5.