12 januari
Gefeliciteerd, vanaf vandaag hoef je je niet meer aan je goede voornemens te houden zonder een totale slapjanus te zijn. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat 12 januari (gisteren dus) de dag is dat de meeste mensen hun goede voornemens massaal bij het grofvuil beginnen te zetten. Dus heb jij vanochtend stiekem toch een frikadelbroodje naar binnen gewerkt in plaats van een bakje magere kwark met lijnzaad? Voel je niet schuldig, de rest is er ook al mee opgehouden. Dat moet goed voelen of niet? Gedeelde smart is halve smart.
Toch volhouden
Helaas gaat geldt dat niet helemaal voor je gewicht: gedeelde kilo's zijn geen halve kilo's. Dus had jij je voorgenomen om dit jaar écht wat aan je zwembandjes te doen? Of niet meer als wandelende asbak door het leven te gaan? Dan hebben we bij deze wat tips voor je om je goede voornemens tóch vol te houden.
Let wel, alleen als je wíl hè? Van ons moet je helemaal niks, laat dat duidelijk zijn.
Oké daar gaan we:
1. Kalm aan
Het gezegde 'hardlopers zijn doodlopers' is niet voor niets in het leven geroepen. Ten eerste is hardlopen in dit kloterige januari-weer gewoon je reinste zelfkastijding, moet je helemaal niet aan beginnen. Maar ook qua goede voornemens is het beter om niet direct te hard van stapel te lopen. Probeer jezelf niet ineens de levensstijl van Rico Verhoeven aan te meten, maar begin gewoon kalmpjes aan. Een stukkie kip in plaats van een gehaktbal. Pak de fiets in plaats van de auto. De trap in plaats van de lift. Een alcoholvrij biertje in plaats va... Oké, er zijn grenzen. Maar toch: alle beetjes helpen.
2. Maak afspraken met jezelf
Iedereen die ooit een rapport heeft moeten schrijven of onderzoek heeft moeten doen zal deze term herkennen: maak je goede voornemens 'SMART'. Wat bedoelen we daarmee? Een beetje duidelijkheid. Klinkt simpel? Gefeliciteerd, dat is het ook. Gewoon een kwestie van afspraken met jezelf maken. Zeg dus niet: 'Ik wil meer sporten', maar zeg: 'Ik ga twee keer per week een half uurtje naar de sportschool'. En doe dat dan vervolgens ook.
3. Hou het leuk
'Jaja', horen we je denken, 'makkelijk gezegd hoor, hou het leuk, maar ik vind diëten en m'n luie kadaver van de bank hijsen in de verste verte niet eens een béétje leuk!' Snappen we wel. Helaas zijn de lekkerste dingen vaak het slechtst voor je, en is het bijzonder lastig daar weerstand aan te bieden. Goed nieuws: dat hoeft dus ook niet.
Dát bedoelen we met: hou het leuk. Je hoeft jezelf echt niet alles te ontzeggen. Of per se naar de sportschool als je daar een hekel aan hebt. Wil je meer sporten? Kies iets waar je nog enigszins plezier aan beleeft. Dat kan één keer in de week zwemmen zijn. Of een eind fietsen. Of seks, verbrand je ook calorieën mee. Hetzelfde geldt voor eten: probeer een beetje maat te houden, maar gun jezelf ook gewoon dat biertje en die bitterbal op zaterdagavond. Eet er alleen geen 20. Dat is de sleutel: hou maat, hou het leuk, en je houdt het vol.
Of hou er gewoon mee op. Ook prima.