Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bloed, bier en blote vuisten

Vechten met de blote vuisten, het is vrijwel overal verboden. Maar niet in Engeland, daar is Bare Knuckle Boxing zelfs bezig aan een stevige opmars. De puurste boksvorm is natuurlijk niet zonder risico en het regent bloedspetters.

Bloed, bier en blote vuisten

“Het is puur. Het pure vechten. Zonder handschoenen of andere bescherming. Harder kun je het niet vinden,” zegt Hubert Geven (26). De Nederlander begon als kickbokser en vecht tegenwoordig in de MMA (Mixed Martial Arts), maar hij had vorig jaar geen bedenktijd nodig om de uitnodiging voor een Bare Knuckle-gevecht te accepteren. Nu zou hij deze maand zelfs de finale vechten, in de beroemde O2 Arena in Londen. Een blessure gooide roet in het eten, maar van uitstel komt volgens Geven geen afstel.

“Het is de oudste sport op aarde en werd al in de middeleeuwen gedaan. Ik vond het altijd al tof, dus ik was benieuwd,” licht Geven zijn keuze om mee te doen toe. De spelregels zijn vrijwel hetzelfde als in het normale boksen, met één verschil dat gelijk alles verandert: handschoenen zijn niet toegestaan. Man tegen man, vuist tegen vuist, maximaal drie rondes. “Het is absoluut gevaarlijk,” erkent Geven. “Maar wat weleens wordt vergeten: wij zijn getrainde vechters, we weten waar we mee bezig zijn.”

Hubert Geven.

Toch stond zijn familie niet te juichen toen Geven vertelde over zijn avontuur. “Ik heb ongeveer zestig partijen gekickbokst. Dat vonden mijn ouders nog leuk, mijn opa en oma al niet zo, maar nog wel oké. Toen ging ik naar het MMA, dat is weer een stuk harder en nu vecht ik met mijn blote vuisten. Daar is helemaal niemand blij mee, maar ik wil het.”

Geven is nu twee keer in Engeland geweest voor een gevecht en al zijn verwachtingen zijn uitgekomen. “In Engeland zijn ze echt gek op vechtsport. De sfeer is fantastisch, echt een feest. Ze willen bloed zien en bier drinken, er is totaal geen agressiviteit.”

Hij zou deze maand in de Londense O2 Arena vechten voor de wereldtitel, maar Geven, die uitkomt voor The Collosseum Gym uit Utrecht, is geblesseerd en het titelduel wordt verplaatst naar april of mei. “Ik heb mijn hand gebroken, raakte mijn tegenstander tijdens het sparren verkeerd.”

Dat sparren gebeurt overigens niet met blote handen. Dan is de kans op blessures te groot, zegt Geven. “De voorbereiding op een gevecht duurt zo’n acht tot tien weken. Je begint met een dikke handschoen en dan pak je een steeds kleinere. Met een MMA-handschoen kom je het dichtst bij de blote vuist. Met blote vuisten trainen kan niet en dat is ook het lastige. Je weet niet hoe je reageert op de klappen. Word je bang? Wat doet het met je hoofd? Met je knokkels? Alles is anders.”

‘Het is illegaal!’ 

Ongeveer vier keer per jaar is er een Ultimate Bare Knuckle Boxing-evenement in Engeland. Sinds 2018 is het verbod op de blotevuistengevechten opgeheven in Amerika, Engeland worstelt nog met de regelgeving. De discipline is niet aangesloten bij de officiële boksbond. “Het is een grijs gebied,” zei Rob Smith, bestuurder van de British Boxing Board of Control, vorig jaar in The Sun. “Maar ik denk dat het illegaal is. De overheid zou het eigenlijk moeten verbieden.” 

Zodra de lokale autoriteiten toestemming geven en aan alle veiligheidsvoorwaarden is voldaan, mag er echter gewoon worden gevochten in Engeland. “Het is een misverstand om te denken dat de sport illegaal is,” zei Jim Freeman van Bare-Knuckle Boxing (BKB) in de Volkskrant. “Dat is het nooit geweest. Probleem is dat het nooit verantwoord georganiseerd is geweest. Wij zorgen voor medici en een ambulance. We informeren altijd het plaatselijke ziekenhuis. Dankzij ons is het uit het schemergebied gehaald.”

Lees het helemaal in Panorama

Wil je het hele verhaal over bare knucle boxing van Jarry Populier lezen? Ga dan nu naar de winkel voor de nieuwe Panorama of bestel 'm HIER.