Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Terrein Lowlands krijgt carport van 90.000 zonnepanelen

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Bezoekers van popfestival Lowlands kunnen vanaf volgend jaar hun auto parkeren onder de "grootste solarcarport ter wereld". Festivalorganisator MOJO en duurzame energieproducent Solarfields gaan een zonnepark van 35 hectare aanleggen (vergelijkbaar met grofweg vijftig voetbalvelden) op het terrein in Flevoland waar Lowlands ieder jaar eind augustus wordt gehouden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De bouw moet in november beginnen en in mei 2021 moet de zonnecentrale operationeel worden. Festivalgangers kunnen vanaf dan hun auto overdekt parkeren onder de 90.000 zonnepanelen. Die leveren opgeteld 35 megawattpiek aan elektriciteit, genoeg om zo'n 10.000 huishoudens van zonnestroom te voorzien.

Tot nog toe is Lowlands voor zijn stroom afhankelijk van vervuilende generatoren. De energieopwekkende 'carport' maakt die overbodig. Volgens de bedrijven staat de opbrengst gelijk aan de hoeveelheid stroom voor wel honderd festivalweekenden per jaar.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg hoopt dat het zonnedak bezoekers inspireert om ook "hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld". "Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken", zegt hij.