In deze serie blikken wij terug op spectaculaire crime-gebeurtenissen in 2017. Samengebracht in dit dossier.
Begin november bereikt ons het nieuws dat in Marrakech een man is doodgeschoten. Hij zat op het terras van Café La Crème. Een horecagelegenheid die eigendom is van de Marokkaanse Nederlander Mustapha F., zo wordt al kort daarna duidelijk.
Sociale controle
Dat het hier gaat om een voor een groot deel Nederlandse aangelegenheid wordt wel duidelijk wanneer de politie kort daarop twee man aanhoudt. De aangehouden 'schutters' zijn Edwin R. M. en Shardyone S., beiden woonachtig in Amsterdam. Deze twee mannen hebben het niet slim aangepakt. Veel getuigen hebben de gangen van deze schutters voor- en na de liquidatie gevolgd, zoals gebruikelijk in een land als Marokko, waar de sociale controle heel wat 'actiever' is dan in Nederland. De twee verdachten, beiden gezegend met een grote bos rastahaar (zie foto boven), vallen in een land als Marokko meteen op. Daar waar ze in een stad als Amsterdam zouden opgaan in de massa. Twee van dat soort jongens op een scooter, die dan naar binnen gaan bij een grote villa (waar ze zich mogelijk hebben voorbereid op de hit). Ja, dat zien mensen.
'Moes'
Het slachtoffer- de 26-jarige Hamza Chaib - blijkt daarnaast niet het werkelijke doelwit te zijn geweest van deze afrekening. De kogels moeten zijn bedoeld voor La Crème-eigenaar 'Moes', of dan in ieder geval voor zijn broer; zo gaat het gerucht. Hamza Chaib is een 'onschuldige' zoon van een hoge omes bij de Marokkaanse rechterlijke macht. Hij zou op het moment suprême op de stoel van Mustapha zijn gaan zitten, waardoor de schutters hem voor de 'eigenaar' aanzagen (of diens broer). En het verhaal gaat dan ook dat de Marokkaanse autoriteiten deze zaak een hoge prioriteit geven, juist vanwege die connectie van het slachtoffer en zijn vader.
Hamza Chaib is een 'onschuldige' zoon van een hoge omes bij de Marokkaanse rechterlijke macht.
@backlink(167275)
Gevangenis
Een week of twee lang brengt deze pijnlijke moord de geruchtenmachine op gang. De pagina's van Marokkaanse internetkranten afspiedend, en bellend met Nederlandse contacten weten Hollandse journalisten te 'ontcijferen' dat de opdrachtgever ófwel in de Domicaanse Republiek zou moeten zitten, ofwel in een Nederlandse gevangenis.
Derde verdachte
Eind november, valt het een beetje stil rondom deze geruchtmakende zaak. Totdat de Marokkaanse autoriteiten weer ietsje later, midden december, bekend maken dat er in totaal 12 mensen zijn gearresteerd in het La Crème-onderzoek. Ook zijn er een Ferrari en een Rolls Royce in beslag genomen. Naar verluid zou ook een bekende Utrechtse Mocro-crimineel vast zijn gezet, Anouar B., die we kennen als de nooit veroordeelde bommenlegger van Martin Kok.
Het ziet er naar uit dat we nog over veel interessante aspecten van deze zaak gaan horen in 2018. En wellicht ook dat het onderzoek licht laat schijnen op verbindtenissen binnen de Mocro-maffia die voor de buitenwereld nu nog niet helder zijn.