Door: Jeroen Kraak Fotografie: Facebook
Misdaad

Nederlandse jihadganger Victor D. duikt weer op in Syrië

De Nederlandse jihadganger Victor D. was sinds eind vorig jaar spoorloos. Tot nu, want de Syriëganger heeft contact gehad met de regionale omroep RTV Oost.

D. laat aan RTV Oost weten dat hij nog steeds in Syrië zit en dat het goed met hem gaat. De jihadganger hielp zelf berichten de wereld in dat hij zich zou overgeven aan het Turkse leger om zo terug te kunnen keren naar Nederland. In een brief liet hij de rechtbank in Rotterdam weten dat hij zijn strafproces bij wilde wonen, maar dat blijkt dus onjuist.

Na die berichten ontbrak elk spoor van D. Hij laat nu weten dat hij het goed maakt. Over een eventuele terugkeer doet hij geen uitspraken.

Strafzaak

De inhoudelijke zitting van de strafzaak start in juli. D. wordt verdacht van het lidmaatschap aan een terroristische organisatie. Normaal heeft een verdachte het recht om bij zijn eigen proces aanwezig te zijn. Doordat D. in Syrië zit is besloten om de rechtsgang alsnog door te laten gaan. Het OM hoopt de jihadganger zo snel mogelijk te kunnen veroordelen.