Misdaad
3

Jason J.: Van judokampioen tot verkrachter, brandstichter en moordenaar

Jason J. (36) stond bekend als groot judotalent en werd in 2001 zelfs Nederlands kampioen door Mark Huizinga te verslaan...

Jason J. (36) stond bekend als groot judotalent en werd in 2001 zelfs Nederlands kampioen door Mark Huizinga te verslaan, op dat moment regerend olympisch kampioen. Hij werd ook nog wereldkampioen MMA, maar bleek ook buiten de kooi te vechten. Eind 2015 kreeg hij twaalf jaar voor verkrachting, brandstichting en de moord op een Bulgaarse prostituee. Deze week begint het hoger beroep.

Een brandalarm. Het is vroeg, nog geen 06.45 uur, en in een at in de Amsterdamse Charlotte de Bourbonstraat hoort een vrouw een brandalarm afgaan bij een van haar buren. Als ze op het balkon gaat kijken, ziet ze een verdieping hoger iets flikkeren. Een toevallige passant zegt dat de vrouw direct 112 moet bellen. Om 06.58 uur, zes minuten na het telefoontje van de vrouw, is de brandweer ter plaatse en begint die direct te blussen in de portiekflat op de tweede verdieping. 

Nadat de brandweer het vuur heeft gedoofd, wordt in een bed een lichaam gevonden. Vermoed wordt dat het om de bewoonster gaat. Omdat het wel vaker voorkomt dat iemand om het leven komt door een woningbrand, bijvoorbeeld doordat die in slaap is gevallen met een brandende sigaret of door kortsluiting, en er niet direct andere aanwijzingen zijn, gaan op dat moment niet alle alarmbellen af.

Dat verandert als de identiteit van de vrouw bekend wordt. De dan 22-jarige Krasimira Krasteva is namelijk daags voor de woningbrand bij de politie langs geweest. De Bulgaarse prostituee, werkzaam op de Amsterdamse Wallen, vertelt dat ze sinds drie weken wordt lastiggevallen door haar ex-vriend. Als ze tegen de agent haar relaas doet, blijkt dat nog een milde beschuldiging: haar belager, een tien jaar oudere man, heeft haar niet alleen mishandeld, met letsel tot gevolg, ze is ook meermalen door hem verkracht, zeg de vrouw. Verder heeft hij zo’n 5000 euro van haar afgepakt, plus de sleutels van haar at. Aangifte wil ze nog niet doen...

Bijlmerbranie

Die gewelddadige vriend van de vrouw is in de sportwereld geen onbekende: Jason J. Deze J., zoon van Arubaanse ouders, groeit op in de Amsterdamse Bijlmer en zijn moeder vindt het een goed idee voor hem dat hij op jonge leef- tijd op een vechtsport gaat. Zo heeft de jongen een uitlaatklep. Ze heeft echter wel een eis: het moet een ‘nette’ sport zijn. Zodoende wordt het judo en niet boksen of kickboksen. 

Dat blijkt een goede zet. Door zijn enorme kracht en agressie blinkt J. al snel uit in de sportschool van Henny Pleizier, net als de broers Guillaume en Dex Elmont. Het blijken natuurtalenten. Het drietal ontgroeit Zuidoost en gaat judoën bij Kenamju in Haarlem, de topschool van Nederland waar alleen het elitekorps mag trainen. Een eer dus.

Als J. de Haarlemse dojo binnenkomt om te trainen, zegt hij met typische Bijlmerbranie tegen trainer Cor van der Geest, op de vraag wat zijn uiteindelijke doel is met judo: “Olympisch kampioen worden.” Het blijkt geen grootspraak, niet helemaal althans.

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je meer lezen over Jason J. en drie andere topsporters die ontspoorden? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

Tekst: Rasit Elibol