Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De moord op het Waterfrontfeest

Er waren BN’ers, jetset-figuren en criminelen op het exclusieve Waterfrontfeest, nu vier jaar geleden. Er werd ged...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Er waren BN’ers, jetset-figuren en criminelen op het exclusieve Waterfrontfeest, nu vier jaar geleden. Er werd gedronken, gesnoven en gedanst op deephouse en eclectic. Totdat er schoten vielen en de 26-jarige Marokkaan Souhail Laachir doodbloedde aan de rand van de dansvloer. In september staat een verdachte voor de rechter.

Ook Denny Landzaat, tegenwoordig jeugdtrainer bij voetbalclub AZ, is op het Waterfrontfeest aanwezig. Het is de tweede keer dat hij zo’n feest bezoekt. De 38-voudig international van Oranje, die onder andere voor AZ, Ajax, Feyenoord en FC Twente heeft gespeeld, is deze avond in het vipgedeelte in gezelschap van ene Dennis M. Ze kennen elkaar, omdat hun vrouwen vriendinnen zijn. De 38-jarige M., een enigszins gezette, kleine donkere man, is echter niet van onbesproken gedrag. Er wordt geluisterd dat hij zich zou bezighouden met duistere zaakjes. Vuurwapengevaarlijk ook.

M. is de neef van topcrimineel Gwenette Martha en wordt gerekend tot diens intimi. Martha is in 2013, hoewel hij regelmatig achter de tralies zit, uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de Nederlandse onderwereld.

 Aanvankelijk deed Martha zijn criminele zaken met zijn bloedgabber Houssine Ait S., alias De Burgemeester. Maar sinds die voor zichzelf was begonnen en samen met een andere Marokkaanse crimineel, Benaouf A., een eigen organisatie heeft opgezet, leven Martha en Houssine S. in onmin. Sterker nog, vanaf 2012 vechten de kampen rond Martha en S. een bloedige vete uit, waarbij over en weer mensen worden geliquideerd. Een paar tafeltjes verderop in het vipdek van het Waterfrontfeest, in het midden van het Scheepvaartmuseum, zit nog een andere voetballer.

Het is Dwight Tiendalli, oud-speler van onder andere Feyenoord, FC Twente en de Engelse Premier Leagueclub Swansea. Tiendalli is daar samen met zijn broer Wensley, die de zaken van Dwight behartigt, een neef en de Marokkaan Souhail Laachir. Ook de 26-jarige Laachir, alias De Lange, is een crimineel. Hij is opgegroeid in Osdorp en doet tijdens zijn tienerjaren vooral aan inbreken. Maar Laachir klimt snel op in de hiërarchie van de Amsterdamse onderwereld en gaat drugstrans porten organiseren voor de groep van Houssine Ait S. en Benaouf A. Ook beheert hij de cashstromen van de organisatie. Vandaar dat de politie hem beschouwt als de boekhouder van de groep Benaouf A.

Laachir is iemand die graag laat zien dat hij zwemt in het geld. Hij draagt dure merkkleding, om zijn pols zitten kostbare klokkies en hij bezoekt exclusieve feestjes, zowel in Marokko als in Nederland. Vandaar ook dat hij op 25 mei 2013 op de Waterfront Ultimate Edition te vinden is.

Hij smijt met geld, bestelt flessen champagne of het watertjes zijn en danst op de banken. Het gebeurt allemaal in het midden van de pas gerenoveerde binnenplaats van het Scheepvaartmuseum, waar iets verderop in het vipgedeelte dus enkele leden van de rivaliserende groep van Gwenette Martha ook feest aan het vieren zijn. De entourage van Martha bestaat onder anderen uit Den- nis M., Eaneas Lomp, Chafik Yakhlaf en Surailie I. De groep was even voor half twaalf het museum binnen gekomen. Het groepje was niet gefouilleerd. Een van de beveiligers van het particuliere securitybedrijf had hen met een knikje, zo van doorlopen, toegelaten. Detectiepoortjes waren er niet.

De twee groepen, die elkaar al een jaar naar het leven staan, zo vlak bij elkaar op het vipdek, dat kan niet goedgaan. Even over enen ontstaat een ruzie die steeds hoger oploopt, waarbij Dennis M. en Souhail Laachir centraal staan. De

laatste voelt zich in het nauw gedreven en belt een paar keer met zijn telefoon, naar verluidt om nog wat extra versterking op te trommelen. Beveiligers heb- ben inmiddels in de gaten dat de situatie dreigt te escaleren en proberen de gemoederen tot bedaren te brengen.

Dat lukt voor eventjes, maar dan laait de ruzie weer op. Er wordt geduwd en getrokken. Er wordt geschreeuwd: “Zie je wel. Kom dan, kom dan.”

Wil je weten hoe dit verhaal verder gaat? Koop dan de nieuwe Panorama of lees het artikel op Blendle.