'Operatie Banana' zal in het Brabantse Kaatsheuvel een term zijn die veel over te tong gaat. De Spaanse politie heeft 16 Nederlandse personen opgepakt die betrokken zouden zijn bij een cocaïnetransport van meer dan 6000 kilo, verpakt in een bananendozen. Die groep zou worden aangestuurd door criminelen uit het Noord Brabantse dorp bij Tilburg, bekend van de Efteling, zo melden bronnen.
Vangst
De transport is via Costa Rica en Las Palmas naar Europa vervoerd. Gisteren wisten we al de herkomst van de 'tugboat' die de drugs vervoerde te noemen. Het is de op een na grootste Spaanse cocaïnevangst in 2018, omdat de eerste plaats wordt ingenomen door de 8.740 kilo die in april jongstleden in de haven van Algeciras (Cádiz) werd gepakt. De operatie resulteerde in 16 arrestaties, 15 in Malaga en 1 in Badajoz. En zoals gezegd: alle gearresteerden zijn van Nederlandse nationaliteit. Bekijk hier en hieronder een filmpje van de pittige arrestatie waarbij de verdachten op de koude vloer werden gelegd.
Benalmadena
De Nederlandse drugsorganisatie uit Noord Brabant kende haar hoofdkwartier in het Spaanse Benalmadena. Het zou gaan om personen die bekend zijn bij de Nederlandse politie. De criminelen hadden het plan de cocaïne door te voeren naar andere steden in Spanje en Nederland.
Vuurwapens
De Spaanse douane- en narcoticarechercheurs vonden in het schip, naast de cocaïne, 300.000 euro in contanten, vier vuurwapens met munitie, een gekoelde vrachtwagen, high-end voertuigen en een administratie. De bijzondere hoeveelheid cocaïne laat zich door experts verklaren door de politieke situatie in Colombia, het productieland, waar grote partijen op verscheping hebben liggen wachten nadat bepaalde gebieden door militaire bezetting lange tijd afgesloten waren voor de export.
Versleutelde communicatie
Het hoogtepunt van de operatie vond dinsdag om zeven uur 's morgens plaats in de haven bij Malaga, toen agenten in burgerkleding het industrieterrein binnendrongen, waar ze behalve drugs ook twaalf arrestaties verrichtten. De organisatie gebruikte een fruit-importbedrijf als dekmantel. De Brabanders beschermden hun activiteiten en bewegingen daarnaast met buitengewone veiligheidsmaatregelen, waaronder het gebruik van geavanceerde elektronische apparaten, versleutelde Blackberry-communicatie en een constante wisseling van voertuigen.