De 36-jarige Papendrechter maakte lange tijd furore als oprichter van het MOAM Collective, waarmee hij als een soort tussenpersoontje fungeerde om jonge talenten en de mode-industrie aan elkaar te koppelen.
Maar inmiddels heeft die carrière een behoorlijke deuk opgelopen. Martijn N. staat vandaag namelijk voor de rechter omdat hij verdacht wordt van van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting en ontucht met twee minderjarigen en een zware mishandeling.
Martijn N.
Het leek de 36-jarige Papendrechter lange tijd behoorlijk voor de wind te gaan. Tussen 2008 en 2012 studeerde hij aan het Amsterdam Fashion Institute (Amfi), waar hij indruk maakte met het MOAM Collective. Nadat hij afstudeerde ging hij verder met MOAM en boekte grote successen met zijn bedrijf. Hij fikste catwalkshows en tientallen andere projecten, waarmee hij honderden, zo niet duizenden, creatieve talenten aan grote merken koppelde.
Martijn gold als succesverhaal en werd ook regelmatig geïnterviewd. In 2018 vroeg het AD hem bijvoorbeeld nog naar zijn bedrijf, seksualiteit en toekomstplannen. De dertiger gaf toen aan dat hij misschien niet voor eeuwig in de modewereld wilde blijven werken. Hij wilde premier worden. Nee, aan ambities geen gebrek.
Uit dat AD-interview: "Dat klinkt als een grap, maar ik wil nog steeds minister-president van Nederland worden. Niet Pim Fortuyn-achtig, maar gewoon serieus. We zijn vaak te negatief over Nederland. We hebben hier zoveel vrijheden. Daar ben ik trots op. Dus wie weet. Ik vind: we moeten groot denken. Zoals mijn oma zei: Als je er zelf niet in gelooft, wie dan wel?!"
Ernstige beschuldigingen
Die plannen lijken echter verder weg dan ooit. In 2021 kwam aan het licht dat de ondernemer mogelijk ook een duistere kant heeft. Via artikelen in het NRC en Het Parool uitten tientallen jongemannen ernstige beschuldigingen tegen N. De modeman zou zich niet alleen schuldig hebben gemaakt aan geweld, maar sommige vermeende slachtoffers ook hebben gedrogeerd, aangerand en/of verkracht.
Die jongens en mannen zou hij ontmoet hebben via social media, waar hij homoseksuele jongens en mannen benaderde. Vooral jongemannen die nieuw waren in Amsterdam zouden in zijn vizier zijn gekomen. Die zou hij wegwijs maken in de stad en in sommige gevallen helpen met een carrière in de mode-industrie of toelatingsexamen voor de mode-opleiding in Amsterdam.
Dat gebeurde alleen nooit. Want tijdens de afspraakjes zou N. zijn slachtoffers hebben gedrogeerd door iets in hun drankje te gooien, aldus de beschuldigingen. Sommige mannen zeggen daarna op brute wijze te zijn verkracht door de mode-ondernemer.
In totaal deden 17 mannen aangifte tegen N. Elf zaken komen nu voor de rechter. Op 23 oktober wordt er uitspraak gedaan.
- ANP