Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Meerdere teams in de Tour laten renners expres dodelijk gas inhaleren bij training'

Verschillende teams in de Tour hebben een apparaat dat het inhaleren van het dodelijke gas koolstofmonoxide (CO) mogelijk maakt. 

Tour

Dit artikel lees je via onze vrienden van Wieler Revue

Meerdere teams die momenteel deelnemen aan de Tour de France maken gebruik van de controversiële en potentieel gevaarlijke methode van het inhaleren van het dodelijke gas koolstofmonoxide (CO) om de hoogtetrainingen van hun renners te optimaliseren. Dat schrijft wielerplatform Escape Collective.

Minstens drie teams, waaronder Visma - Lease a Bike, UAE Team Emirates en Israel-Premier Tech hebben toegang tot een duur apparaat, een 'koolstofmonoxide rebreather', dat een nauwkeurige dosering van koolmonoxide in de longen mogelijk maakt.

De techniek deed pas recent zijn intrede in het peloton, maar is niet nieuw. Het wordt al decennia lang gebruikt voor medische en wetenschappelijke doeleinden.

Twee methodes

Het apparaat kon voor twee doeleinden gebruikt worden in topsport. De eerste praktijk betreft het herademen van CO, een meetinstrument waarmee teams snel en nauwkeurig de belangrijkste bloedwaarden kunnen meten en de sterke fysiologische voordelen van hoogtetraining kunnen optimaliseren.

De tweede methode is een pak risicovoller en betreft het inhalen van het giftige gas CO, met als enige doel het verbeteren van prestaties. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het inhaleren van CO de maximale zuurstofopname kan verbeteren.

Inhaleren van CO heeft gelijkaardige effecten als een hoogtestage, oftewel: het trainen op hoogte. De prestatiebevorderende effecten zijn zo groot dat het gebruik ervan een hoogtestage zelfs kan vervangen. In combinatie met hoogtestage kan je spreken van een 'superhoogtestage'.

'Enkel om te meten'

Zoals eerder beschreven beschikken Visma - Lease a Bike, UAE Team Emirates en Israel-Premier Tech over een apparaat om CO in te ademen, maar ze gebruiken het enkel voor meetdoeleinden (de hierboven beschreven eerste methode).

"We gebruiken het apparaat voor metingen bij het begin en einde van een hoogtestage", vertelt Mathieu Heijboer, Head of Performance bij Visma - Lease a Bike, aan Escape Collective. Ze werken hiervoor samen met Bent Rønnestad, een professor en expert in hoogtefysiologie.

Bij UAE Team Emirates en Israel-Premier Tech klinkt hetzelfde geluid. Ze gebruiken het apparaat enkel voor meetdoeleinden en niet om de prestaties van hun renners te verbeteren.

Stap naar inhaleren is klein

Het herinademen van CO is een pak minder risicovol en heeft geen prestatiebevorderende effecten, maar de stap naar het inhaleren van CO is heel gemakkelijk gezet.

Het verschil tussen beide methoden is de frequentie van het gebruik van het apparaat. Meten wordt enkel bij aanvang en na afloop van een hoogtestage gedaan. Om de prestatiebevorderende effecten te bereiken, zijn veel meer dosissen nodig, tot meerdere per dag.

Niet verboden

De techniek is niet verboden door wereldantidopingagentschap WADA, maar het conflicteert wel met de regels omtrent artificiële manipulatie van het bloed.

Er is geen hard bewijs dat WorldTour-teams CO inhaleren, maar meerdere bronnen uiten hun bezorgdheid dat het binnenkort zou kunnen gebeuren, en dat het mogelijk al gebeurt in de wielersport of andere sporten.

Sport
  • Wieler Revue
  • NL Beeld / Abaca Press