Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM Colombia na arrestatie: 'Nederlander was drijvende kracht achter drugsoperatie'

De Nederlandse Colombiaan is in de boeien geslagen omdat hij volgens de verdenkingen een drugsoperatie runde.

Colombia

Meerdere binnen- en buitenlandse media berichten vandaag dat de Colombiaanse autoriteiten een Colombiaans-Nederlandse man hebben opgepakt. De verdachte, die naar verluidt naar de bijnaam 'Tocayo' luistert, zou het brein zijn achter een grootschalige drugsoperatie. De arrestatie was een samenwerking tussen justitie, het CTI (Cuerpo Técnico de Investigación) en het Nationale Leger van Colombia.

'Tocayo' zou een crimineel netwerk leiden, dat zich bezighield met de smokkel van coke via reizigers die van de luchthaven van Cartagena richting Nederland en China vlogen. Niet alleen zou de verdachte andere mensen hebben overgehaald om naar specifieke bestemmingen te reizen, hij regelde volgens het OM in Colombia ook de accommodatie, het vervoer en vliegtickets.

Kilo's coke

Maar 'Tocayo's' betrokkenheid was groter dan dat. Althans, dat is wat justitie in Colombia beweert. Zo zou de Nederlander er ook voor gezorgd hebben dat de operatie in het land van bestemming vlekkeloos verliep. De drugs moesten immers ook door de controles komen. En ook daar zat 'Tocayo' bovenop, aldus het OM in Colombia.

Hoewel het Colombiaanse Caracol Radio schrijft over het smokkelen van drugs via reizigers, meldt de Telegraaf dat de drugsoperatie mogelijk groter was dan dat. De krant heeft het namelijk over cokesmokkel door middel van containers.

Straf

Wat voor straf 'Tocayo' te wachten staat, is niet bekend. Maar mocht hij schuldig worden bevonden, dan zien de komende jaren er niet heel rooskleurig uit. Colombia straft mensen die drugs smokkelen keihard. Dit geldt voor zowel soft- als harddrugs.

Jaren geleden schafte het Zuid-Amerikaanse land een uitzonderingsregel voor persoonlijk gebruik af. Voor een minibeetje drugs kun je sindsdien al in de cel belanden. Op het smokkelen van grote hoeveelheden staan straffen tot wel 30 jaar.

De omstandigheden in de Colombiaanse gevangenissen zijn bovendien erbarmelijk te noemen. Veel gedetineerden zijn gewelddadig, de gevangenissen zijn niet zelden overbevolkt en ook binnen de muren van de bajes wordt drugs gebruikt.

Misdaad
  • Caracol Radio, de Telegraaf
  • OM Colombia