Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Buurt jarenlang lastiggevallen door persoon met katapult, blijkt 81-jarige man

Het was jarenlang een raadsel: wie schiet toch telkens die balletjes af met een katapult waarmee hij of zij de hele buurt terroriseert? 

Katapult

'De serieslingerschieter', zo werd de tot voor kort onbekende katapultschieter genoemd door de politie in het Amerikaanse plaatsje Azusa, Zuid-Californië. Nu, zo'n 10 jaar nadat het eerste balletje werd afgevuurd, heeft de politie eindelijk een verdachte te pakken: een 81-jarige bejaarde man.

Volgens de politie zou de man door de jaren heen tientallen keren de buurt hebben geteisterd met het afschieten van balletjes met zijn katapult. Lokale media melden dat de balletjes soms nét langs mensen werden geschoten, maar ook ramen en auto's waren niet veilig. Het werd een ware zoektocht voor de politie in Azusa om erachter te komen wie er nou de hele tijd met dat ongebruikelijke wapen liep te schieten.

Op 23 mei dit jaar kwam er schot in de zaak. The Orange County Register schrijft dat op deze datum de politie met een huiszoekingsbevel op de stoep van een 81-jarige bejaarde man stond. Hier werden de katapult en bijbehorende balletjes gevonden. Hoeveel van de balletjes er precies zijn aangetroffen, is nog onbekend. Maar de beste man was al tien jaar bezig, dus hij had hoogstwaarschijnlijk wel een leuk voorraadje liggen.

Motief

De politie heeft laten weten dat de kans bestaat dat de man niet op willekeurige mensen schoot met het wapen. Volgens agenten had de bejaarde meneer bepaalde mensen in het vizier en ook specifieke eigendommen. Waarom hij op deze mensen en voorwerpen wilde schieten, is nog altijd onduidelijk.

Nederland

Ook in ons land wordt het wapen gebruikt en niet alleen bij mensen die het als hobby zien. Zo werd er in 2016 nog een kerel van 45 jaar aangehouden met een katapult én een zwaard in Middelburg. De man werd destijds door een voorbijganger aangesproken op het schieten met de katapult, doordat zijn hond ervan schrok. De 45-jarige gewapende man was hier duidelijk niet van gediend en richtte vervolgens de katapult op de man met de hond. De katapult en het zwaard zijn vervolgens door de politie in beslag genomen.

Bizar
  • The Orange County Register, NOS, AD
  • Adobe Stock