1. Goalgetter benadert Cruijff
Luuk de Jong vergelijken met Johan Cruijff? Niet lachen svp. Want om dit profiel van de PSV-spits enige body te geven, ontkomen we er niet aan om enkele gortdroge statistieken op te lepelen; cijfers die de grootsheid van ‘Luukinho’ moeten onderstrepen. Dus allereerst: toen De Jong eind februari, op een gure zaterdagavond op bezoek bij PEC Zwolle (1-7), zijn twintigste treffer van het seizoen maakte, trad hij toe tot een bijzonder rijtje, namelijk: spelers die minimaal vijf seizoenen de grens van twintig doelpunten wisten te doorbreken. De Jong slaagde erin bij FC Twente in 2012, en ook bij PSV (2015, 2016, 2019 én dit seizoen) lukte het hem dat. En ja, dan ben je een grote.
Alleen cracks als Tonny van der Linden, Ruud Geels en Johan Cruijff (allen zes keer) en Willy van der Kuijlen (negen maal) deden dat vaker. Wat De Jong dit seizoen eveneens bewerkstelligde is zijn entree in de top tien van topscorers aller tijden in de eredivisie. De teller staat inmiddels op ruim 170 doelpunten (in iets meer dan 300 wedstrijden). Cruijff (215 treffers) is overigens nog ver weg op dit lijstje. Schrale troost: De Jong (33) mag zich intussen met recht ‘Mister Johan Cruijff Schaal’ noemen. Toen PSV begin augustus met Feyenoord afrekende (0-1), legde De Jong voor de zesde keer beslag op de openingsprijs van het voetbalseizoen - een record. “Die records zijn natuurlijk fantastisch,” vindt de ervaren goalgetter. “Ik krijg elke week wel een lijstje van iemand met een nieuw record. Dat je op zo’n hoog niveau in zulke lijstjes komt te staan, dat is iets moois. Hopelijk blijf ik nog lang in die lijstjes staan.”
2. Leider maakt indruk op Arne Slot
De Jong is de onomstreden aanvoerder van PSV. Na een lange loopbaan, die hem via De Graafschap, FC Twente, Borussia Mönchengladbach, Newcastle United, PSV, Sevilla en FC Barcelona weer terugbracht in Eindhoven, is er niemand die toornt aan zijn leiderschap. Hij neemt de ploeg op sleeptouw, loodst zijn team door moeilijke momenten en coacht zijn overwegend jongere collega’s. “Ik vind hem echt uitzonderlijk in de kwaliteiten die hij laat zien,” zei Feyenoord-trainer Arne Slot dit seizoen voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen PSV. “In koppen is hij heel goed, maar ik vind hem ook uitzonderlijk in zijn mentaliteit. Ik vind hem de absolute leider van PSV en een enorme winnaar. Daarin vind ik hem supernuttig.”
De Jong is dit seizoen het kompas voor zijn veel jongere ploeggenoten, onder wie Noa Lang (24), Johan Bakayoko (20) en Ricardo Pepi (21). Hij praat met ze, onderwijst ze. De basis voor de 25ste landstitel van PSV legde de club afgelopen zomer in Oostenrijk, waar trainer Peter Bosz elf dagen lang aan zijn elftal sleutelde. De Jong kreeg een goed gevoel, zeker na wat gesprekken met enkele jongelingen. “Wat heb je ervoor over? Die vraag stel ik altijd aan jonge talenten,” zei De Jong na dat trainingskamp in het AD. “Als je kampioen wilt worden, moet je er alles voor over hebben. Niet zaniken, niet verslappen op belangrijke momenten in de trainingen of het buiten het veld laten lopen. Het is mooi om te zien dat er bij ons weer gretige jongens klaarstaan om hun rol in het voetbal te gaan pakken.” En dat is gebleken.
Luuk de Jong wist het vaakst met zijn hoofd te scoren in de zes grootste competities van Europa. Met bijna 80 kopgoals laat hij Ronaldo en Lewandowksi achter zich
3. Kopscorer op 1 in Europa
Opnieuw geen grap: sinds zijn profdebuut in 2008 is Luuk de Jong de voetballer die het vaakst met zijn hoofd wist te scoren in de zes grootste competities van Europa (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en Nederland). Met bijna tachtig kopgoals laat hij erkende koppers als Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowksi achter zich. In de Volkskrant ging de PSV-spits dit seizoen uitgebreid in op de kunst van het koppen. De Jong onderscheidt daarbij vier fases: de afstemming met zijn ploeggenoten, het kiezen van de juiste positie, het gevecht met zijn directe tegenstander én het afwerken zelf. “‘Ik denk dat ik altijd goed heb kunnen koppen,” zei De Jong. “Het verschil is dat ik het in het begin van mijn carrière vooral op gevoel deed. Nu ben ik veel meer bezig met het proces naar de kopbal toe. De kleine details waardoor je net wel of niet vrij staat. Die slimmigheidjes hebben ook met ervaring te maken.”
De 1 meter 88 lange De Jong wordt in binnen- en buitenland geroemd als de beste kopper van Europa. En ook dit seizoen zaten er weer pareltjes tussen. Zoals zijn rake knik tegen Excelsior, half januari. “Dat is kunst, echt waanzinnig,” becommentarieerde oud-Ajacied Rafael van der Vaart enigszins opgewonden in Studio Voetbal. “Ik heb vaker gezegd dat ik hem aan de bal heel matig vind, maar in zijn ‘ding’, het koppen, vind ik hem de allerbeste die er is. En het lijkt ook of hij steeds beter wordt in meevoetballen, dus misschien heb ik het gewoon helemaal fout gezien.” Schrale troost voor de analist: hij is lang niet de enige die zich vergist heeft in de klasse van De Jong.
4. Topsporter met dank aan pa en ma
Dat Luuk de Jong zo’n goede kopper is, is geen toeval. Het zit simpelweg in zijn genen. Zijn ouders, vader George de Jong en moeder Loekie Raterink, hebben hun sporen ruimschoots verdiend in het volleybal, waardoor De Jong al vroeg de kunst van een goede timing en een explosieve sprongkracht kon afkijken. Raterink kwam 90 keer uit voor het Nederlandse vrouwenvolleybalteam, vader De Jong droeg het nationale tricot 35 keer.
De volleybalsport was ook de reden dat George de Jong en Loekie Raterink naar Zwitserland verhuisden. Ze beleefden er vele successen. Raterink werd als speelster vier keer Zwitsers landskampioen - drie keer met Lausanne en eenmaal met Luzern - en George vierde als coach grote successen met het universiteitsteam van Leysin, waarmee hij zes keer landskampioen werd. Later werd hij zelfs directeur van de wereldvolleybalbond FIVB, die zetelt in Lausanne. Het stel kreeg twee kinderen in Zwitserland. Zowel Siem (1989) als Luuk (1990) hebben als geboorteplaats Aigle in hun paspoort staan. “Siem lijkt meer op onze vader, was meer een slimme middenvelder,” zei Luuk de Jong in Helden. “Ik lijk heel erg op mijn moeder. Wij zijn killers, moeten koste wat het kost winnen. Mijn moeder en ik gaan altijd recht op ons doel af. Zij was volleybalinternational, ik heb mijn talent van haar. Omdat mijn moeder zelf topsporter is geweest, wist ze wat er nodig was voor Siem en mij: goed eten, slapen en trainen.”
5. De broer van is ‘fucking trots’
De verschillen tussen de voetballer Luuk de Jong en zijn broer Siem? Er was een tijd dat de voetbalkenners vooral wegliepen met Siem, de technisch meer begaafde speler van de twee. De oudste beleefde een kickstart als profvoetballer van Ajax, waarmee hij vier keer op rij kampioen werd, en ook mocht hij zijn debuut maken voor het Nederlands elftal (zes caps). Maar zo succesvol als in Amsterdam zou Siem de Jong nooit meer worden.
Hij beproefde zijn geluk bij Newcastle United, maar een dijbeenblessure en een ingeklapte long zorgden ervoor dat de middenvelder na drie seizoenen (en slechts 22 wedstrijden) weer huiswaarts keerde, naar Ajax. Daar haalde hij zijn oude niveau nooit meer. Na avontuurlijke uitstapjes bij Sydney FC, FC Cincinnati en SC Heerenveen beëindigde Siem vorig jaar zijn carrière bij De Graafschap, de club waar hij zijn voetballeven begon met Luuk. “Lieve Siem, wat een dag, wat een carrière,” zei Luuk in een videoboodschap rond het aangekondigde afscheid van zijn broer. “Je bent een echte teamplayer, altijd vriendelijk, bescheiden en bereid om anderen te helpen. En ook iemand die ten koste van alles wil winnen. Ik ben zo fucking trots op jou, als mens, als broer, als vriend... En de fantastische herinneringen die we hebben gedeeld.” Elk woord was gemeend. Ware broederliefde.
6. Weldoener in de mode
Sinds acht jaar hebben Luuk en Siem de Jong een eigen kledinglijn, ‘2050’. Het is niet zomaar een kledinglijn, maar eentje die duurzaam en milieuvriendelijk wordt geproduceerd. De ontstaansgeschiedenis is best bijzonder. Luuk de Jong zat ooit op het Rietveld Lyceum in Doetinchem, waar hij in de klas zat met ene Naz Kawan. Jaren later kwamen ze elkaar weer tegen.
“Naz had ook haar eigen lijn opgezet en is gaan inzetten op duurzaam produceren en het helpen van statushouders aan een baan, bijvoorbeeld als kleermakers,” vertelde Luuk onlangs in Helden. “Haar verhaal sprak ons echt aan, we moeten toch ook voor onze kinderen iets goeds doen. We vervuilen de wereld zo ontzettend met onze kledingproductie. Siem en ik vonden het een mooi project om in te stappen en zo is ons kledingmerk 2050 ontstaan. We geloven hier echt in.” Het gaat de broers erom dat ze een betere aarde achterlaten voor hun kinderen. Luuk, tegen de Volkskrant: “Iedereen kan iets doen. Als ik naar mezelf kijk: ik reed in Spanje in een grote, behoorlijk vervuilende auto. Ik zoek nu naar een elektrische auto. Maar die luxe heb ik. Voor veel mensen is de aanschaf van een elektrische auto of van vleesvervangers gewoon te duur. Met mijn vorige clubs Sevilla en Barcelona vlogen we naar elke wedstrijd. Daar dacht ik lang niet bij na. Maar je kunt, als de verbinding goed is, net zo goed met de trein gaan.” Nobele jongens, de broertjes De Jong.
7. De held van Camp Nou
Over Spanje gesproken: Luuk de Jong is daar nog altijd een held. En dan vooral in en rond Sevilla, de stad waar hij in twee jaar uitgroeide tot een absolute ster. In het seizoen 2019/2020, die rare door corona ontwrichte voetbaljaargang, beleefde De Jong zijn finest hour in vrijwel lege stadions. Met dank aan zijn optredens in de Europa League, het kleinere broertje van de Champions League. De Jong maakte in de halve finale de winnende treffer tegen Manchester United en vijf dagen later, in de finale tegen Internazionale (3-2 winst), maakte hij zowel de eerste als de tweede treffer, wat hem tot onbetwiste man van de wedstrijd maakte. “Dit is het hoogtepunt uit mijn carrière,” jubelde De Jong na afloop.
Na twee seizoenen Sevilla volgde er ineens een telefoontje van Ronald Koeman, destijds trainer van FC Barcelona. Of Luuk de Catalanen wilde komen versterken? Ja, dat wilde De Jong wel. FC Barcelona was zijn droomclub. En hoewel Koeman er al snel uitvloog, speelde De Jong toch maar mooi een seizoen in het shirt van de Catalaanse trots. “Ik ben Koeman echt heel erg dankbaar voor de kans die hij me heeft gegeven,” reflecteerde De Jong later op zijn Barcelona-tijd. “En, dat zeg ik niet snel, ik ben echt trots op mezelf hoe ik me staande heb gehouden bij Barcelona en uiteindelijk belangrijk werd. Ik kan met goed fatsoen door de stad lopen. Laatst waren we op Ibiza en daar kwamen allemaal mensen naar me toe om te zeggen hoe ze me waarderen en respecteren. Ik scoorde meerdere belangrijke goals in de laatste minuten. Als ik ging warmlopen dan scandeerde heel Camp Nou heel hard en lang achter elkaar: Loek, Loek, Loek!”
8. De enge echte opper-De Jong
Het was jarenlang een feitje dat de nodige opwinding veroorzaakte bij de erkende voetbalnerds en datafetisjisten: vanaf 2010 was het telkens de vraag welke De Jong dit keer weer kampioen van Nederland werd. Was het Luuk? Siem? Of Frenkie? In de jaren 10 gingen liefst negen kampioenschappen naar een club met een De Jong in de gelederen. Alleen in 2017, toen Feyenoord de schaal kaapte, viel er niets te juichen voor een De Jong. Terwijl Frenkie al jaren in Barcelona voetbalt, kan Luuk na de landstitel van Feyenoord de De Jong-heerschappij weer in ere herstellen. Met daarbij een niet onbelangrijk detail: als PSV straks voor de 25ste keer landskampioen wordt, dan betekent dat ook de vijfde Nederlandse titel voor Luuk de Jong, waarmee hij zijn broer Siem voorgoed passeert (vier landstitels). Kortom, Luuk is straks de enige echte opper-De Jong.
9. Tinder-hottie of fake-account?
Terwijl Siem de Jong al jaren gelukkig is met zijn Fieke en zelfs op zijn knieën ging, heeft Luuk een wat roerigere liefdesgeschiedenis. In zijn tijd bij FC Twente, waar hij voetbalde tussen 2009 en 2012, sloeg de trefzekere spits ooit ene Maxime Dassen aan de haak, een mooie blondine uit de regio. Echter, deze dame was nogal verslingerd aan de sterrenstatus. Dassen zocht nadrukkelijk de spotlights op, ging van fotoshoot naar fotoshoot en deed mee aan diverse talentenjachten in Duitsland, waaronder Popstars. Toen De Jong FC Twente verruilde voor Borussia Mönchengladbach, in 2012, zette hij ook maar meteen een punt achter zijn relatie.
Daarna bleef het lang stil. Tot 2015. Op Tinder circuleerde ineens een profiel van Luuk de Jong, inclusief foto’s en de tekst ‘Hard work beats talent if talent doesn’t work hard’. De voetbalwereld stond op z’n kop. Hoewel de plaatjes en tekst bijzonder geloofwaardig oogden, heeft De Jong nooit gezegd of hij het echt was of dat iemand een fake-account had aangemaakt. Enfin, toeval of niet: niet veel later kwam hij de beeldschone Lizanne van Zutven tegen, een fysiotherapeute uit Veghel. Deze Brabantse is duidelijk minder gecharmeerd van de spotlights aangezien haar social media-accounts zijn afgeschermd voor de buitenwereld. Wat we wel weten, is dat het stel intussen twee zoontjes heeft, Cody en Finn.
10. Luuk de investeerder doet niet gek
Wat te doen met 10 miljoen? Zo hoog wordt althans het vermogen geschat van Luuk de Jong, die per jaar zo’n 2,5 miljoen euro bij elkaar voetbalt PSV. De Jong is geen big spender. Voor hem geen dik wagenpark of luxe merkkleding. Nee, hij is iemand die zorgvuldig omgaat met zijn centjes. Hij investeert hier en daar wel wat. Bijvoorbeeld in Teamplayers, een agency dat sport wil inzetten voor merken en sportorganisaties om goed te doen en bij te dragen aan duurzame ontwikkelingsdoelen. Dat doet hij samen met broer Siem en de oud-Ajacieden Daley Blind en Jan Vertonghen. Daarnaast behoort Luuk tot de Nederlandse voetballers die aan boord zijn gestapt bij een nieuw investeringsfonds van de Portugese durfkapitalist APEX, zo meldde De Telegraaf. In dat fonds zit in totaal vijftig miljoen euro, waarmee APEX belangen wil nemen in veelbelovende bedrijven in de sport-, media- en entertainmentwereld. Verder bestieren de broertjes De Jong natuurlijk hun eigen, duurzame kledinglijn 2050.
11. De ultieme joker voor de bondscoach
Na het WK in Qatar knapte er iets bij Luuk de Jong, die tot dan toe 39 interlands speelde voor Oranje (acht doelpunten). We moesten hem niet verkeerd begrijpen: hij vond het geweldig om erbij te zijn, wilde het WK voor geen goud missen, maar om nu een maand van huis te zijn en geen minuut te spelen? Dat vrat aan hem. Zeker nu hij twee jonge kinderen heeft en het geluk van een gezinsleven voelt.
Al snel liet hij de nieuwe bondscoach Ronald Koeman weten dat hij niet meer beschikbaar is voor het Nederlands elftal. Maar ja, zoals dat gaat met spitsen die in bloedvorm verkeren en een Oranje dat naar scorende spitsen smacht: was er geen weg terug? Eerder dit seizoen zette De Jong de deur naar Oranje zelf weer op een kier na een glorierijke Champions League-avond met PSV. “Ik heb hem daarna toch maar even gebeld, of het nu ja of nee was,” vertelde Koeman nadien in Rondo. “Toen heb ik één ding met hem afgesproken: als hij in beeld wil zijn, geeft hij mij een belletje. Dan bepaal ik of hij oproepbaar is.” Maar De Jong heeft al aangegeven: het boek Oranje is wat hem betreft gesloten. Heel spijtig. Voor Koeman zou hij in Duitsland de ideale joker zijn.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- ANP, NL Beeld, Teamplayers