De prestigieuze Amerikaanse Harvard-universiteit laat weten dat ze aanpassingen hebben gedaan aan een boek dat een kaft had van mensenhuid. De kaft is verwijderd vanwege 'ethische redenen', nadat er in 2022 een rapport verscheen over de bizarre vondst.
De ontdekking werd gedaan in 2014. Op dat moment stond het boek Des destinées de l’âme uit 1880 in de bibliotheek van Houghton. Waarschijnlijk is het niet de Franse schrijver zelf geweest die het werk heeft voorzien van de kaft, maar de bevriende arts Ludovic Bouland.
Zonder toestemming
Deze arts vond dat het boek over 'de menselijke ziel' een 'toepasselijke' omslag verdiende. De huid die Bouland gebruikte was van een psychiatrische patiënte die hij behandelde toen ze nog in leven was. Er waren geen vrienden of familieleden die het lichaam opeisten toen de vrouw overleed, waarna de arts op het bizarre idee kwam om de huid van het lichaam te gebruiken.
Harvard apologies for, removes creepy book binding made of human skin: 'Past failures' https://t.co/mNReYy5Gpb
— Fox News (@FoxNews) March 29, 2024
Hoe morbide deze creatie ook was, de arts zelf was er blijkbaar behoorlijk mee in zijn nopjes. Op een toegevoegd briefje schreef hij zelfs dat de 'poriën in de huid' goed zichtbaar waren. Een constatering waarvan menig weldenkend mens koude rillingen zou krijgen. De kafter in kwestie had daar duidelijk geen last van.
Wat er precies met de verwijderde huid gaat gebeuren is niet bekend. Wel heeft de universiteit aangegeven een 'respectvolle bestemming' te zoeken. Het onderzoek naar de identiteit van de patiënte loopt nog.
Kwam vaker voor
Boeken binden met mensenhuid noem je Antropodermische Bibliopegie, en er zijn meer verhalen bekend over het fenomeen. Zo werden er in een ver verleden soms medische teksten op deze manier gebonden. Ook wordt er geschreven over gevallen waarin bekentenissen van misdadigers na executie op leer van hun eigen huid werden vastgelegd. Het bekende werk De drie musketiers van Dumas zou eveneens een versie hebben gehad met een kaft van mensenhuid, waarop zelfs een tatoeage te zien was.
- NOS
- NL Beeld / PA Images