Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Ideale adoptiezoon' pleegde dubbele moord op miljonairskoppel

'Als 'ie niet was gepakt had hij zéker nog meer moorden gepleegd', aldus een betrokken politieman.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittanië is Luke D'Wit veroordeeld voor de dubbele moord op Stephen (61) en Carol (64) Baxter. Dat de 34-jarige D'Wit schuldig is, daar is de rechtbank al over uit. Maar hoe lang hij precies de bak in gaat, beslist men later. De eis is in ieder geval levenslang. Dat schrijft de BBC.

Tijdens de zitting liet politieofficier Rob Kirby weten dat Luke D'Wit 'een van de meest gevaarlijke personen is' die hij ooit is tegengekomen tijdens zijn loopbaan bij de politie.

De dubbele moord

Het Baxter-echtpaar werd in april vorig jaar dood in huis aangetroffen door hun dochter Ellie. Er waren geen bloedsporen, verwondingen of andere aanwijzingen dat de Baxters door geweld om het leven waren gekomen. Nader onderzoek op de lichamen bracht echter iets anders aan het licht: het stel was door fentanyl-vergiftiging gestorven.

Fentanyl is een zeer verslavende, gevaarlijke drug, die vele malen sterker is dan bijvoorbeeld heroïne of morfine. In de VS is het middel oorzaak van een heuse epidemie, die gepaard gaat met vele overdoses.

Van werknemer via 'ideale adoptiezoon' naar moordenaar

Dat er meer aan de hand wa, dan een ongeluk was dus al snel duidelijk. Bovendien was het Baxter-koppel schatrijk. De twee runden een zeer succesvol bedrijf dat bad- en douchmatten verkoopt en waren miljonair. Via het goedlopende bedrijf leerden ook ze Luke D'Wit kennen. De man die al snel hoofdverdachte nummer één werd na de dood van Stephen en Carol.

D'Wit, die medewerker was IT-specialist in het bedrijf van de Baxters, klikte goed met het koppel. De relatie groeide op een gegeven moment uit tot meer dan een werkgever/werknemer verhouding en D'Wit noemde zichzelf zelfs een soort 'adoptiezoon'. Op dat moment had niemand nog door dat de man in het geniep snode plannen beraamde.

Camera in huis

Hoewel D'Wit zich dus voordeed als ideale familievriend, creëerde hij achter de schermen allemaal bedachte online personen. Met die aliassen - onder andere een dokter en een advocaat - manipuleerde hij het stel. Zo leed mevrouw Baxter aan een auto-immuun ziekte en gaf hij als nepdokter advies aan haar. Tegelijkertijd had hij ook contact met haar als andere personen die aan dezelfde ziekte leden. Bij elkaar had hij tientallen personen verzonnen, waarmee hij invloed uitoefende op zijn oudere 'vrienden'.

Ook manipuleerde hij het testament van de Baxters, waardoor hij controle zou krijgen over hun succesvolle bedrijf, mochten zij komen te overlijden.

Toen dat laatste daadwerkelijk gebeurde, en duidelijk werd dat er fentanyl in het spel was, klopten de autoriteiten al snel bij D'Wit aan. In zijn huis werd het dodelijke middel aangetroffen. Daarnaast ontdekte de politie nog een gruwelijk feit: de IT'er had stiekem een camera geplaatst in het huis van het stel. Nadat hij hen vergiftigd had, kon hij daarmee live op zijn telefoon meekijken hoe Stephen en Carol Baxter stierven.

Het is nog onduidelijk hoe lang D'Wit achter de tralies verdwijnt, maar waarschijnlijk krijgt hij een forse straf opgelegd. Mogelijk zelfs levenslang.

Misdaad
  • BBC
  • Essex Police