Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe ontwikkelingen in cold case Hans van der Mee: 'Tweede verdachte op het spoor'

In 1990 werd de 54-jarige Rotterdammer Hans van der Mee bij een overval op zijn elektronicazaak op koelbloedige wijze doodgeschoten. Donderdag komt De Telegraaf met het nieuws naar buiten dat het Nederlands Forensisch Instituut er na ruim 30 jaar geslaagd is om met behulp van nieuwe techniek een 'hit' in de dna-databank te krijgen.

Winkel Hans en Mia van der Mee

Op Valentijnsdag 1990 kwamen twee mannen de winkel van Hans binnen. Ondanks Hans altijd zei dat hij voor niemand opzij zou gaan, was de winkelier niet opgewassen tegen deze mannen. Eén schot maakte een eind aan zijn leven.

In december van vorig jaar werd er al een 59-jarige verdachte opgepakt, maar dankzij de nieuwe techniek heeft de politie nu ook een tweede verdachte in het vizier. De Telegraaf schrijft dat specialisten uit een 'miniem spoor' op de plaats delict toch nog een dna-profiel wisten te halen. Deze zou vervolgens hebben geleid tot een 'hit' in de dna-databank. Wegens het niet willen verstoren van het onderzoek, blijft het geheim om wat voor spoor het precies gaat.

Het OM en de politie Rotterdam hebben de 'hit' aan de krant bevestigd.

Wat gebeurde er op 14 februari 1990?

Uit het stuk van 'Wie vermoordde Hans van der Mee?' door Marco van Nugteren in de Panorama van woensdag 27 september 2023:

"Het zijn twee mannen met bivakmutsen die op woensdag 14 februari 1990 – op Valentijnsdag – om 17.50 uur de winkel van Hans en zijn vrouw Mia in Rotterdam binnenstormen en roepen: “Dit is een overval!” Hans en Mia belanden vervolgens in een nachtmerrie. Een van de twee mannen pakt Mia beet, smijt haar in de ruimte achter de winkel op de grond, geeft haar een trap en drukt de loop van een vuurwapen in haar nek.

De overvallers dreigen Mia dood te schieten als zij de kluissleutel niet krijgen. Hoewel ze de dood in de ogen kijkt, weigert Mia de kluissleutel te geven en stopt ze ’m diep weg in haar schort. Als antwoord daarop sleurt een van de overvallers Hans mee terug de winkel in. Dan hoort Mia het geluid van een schot. Vervolgens wordt het stil. Hans is neergeschoten en de overvallers nemen de benen. Hans, vader van twee kinderen, overlijdt ter plaatse, in het bijzijn van Mia."

Reactie zoon

De Telegraaf schrijft dat de zoon van Hans, Richard van der Mee, de doorbraak 'geweldig' vindt. "Het was woensdag weer Valentijnsdag en dan denk je toch aan de moord. Ik was voorzichtig na de aanhouding, maar nu durf ik toch te hopen op een veroordeling. De mensen bij de politie en NFI hebben ontzettend hun best gedaan. Het is mij heel veel waard", aldus Richard in de krant.

De verdachte heeft via zijn advocaat laten weten alle betrokkenheid bij de moord op Hans te ontkennen. Advocaat Vito Shukrula: "Hij is in een nachtmerrie beland en zegt dat de echte daders vrij rondlopen."

Volgens de raadsman moet het Openbaar Ministerie en de politie voorzichtig zijn met 'de uitspraken over de bewijswaarde'. Daarnaast laat Shukrula weten dat werken met minieme dna-sporen 'grote risico's' met zich meebrengt.

Misdaad
  • De Telegraaf
  • Politie.nl