Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

From hero to zero: Jalal O.

Jalal O. werd eerst geprezen voor de rol die hij vervulde in de dagen na de explosie in Rotterdam-Zuid. Hij hielp de drie dodelijke slachtoffers te zoeken en bergen, maar de dankbaarheid is verdwenen nu O. wellicht de aanstichter is van het kwaad.

Jalal O.

* Jalal O. (l) helpt bij het bergen van het lichaam van Kamran Khan.

De agenten keken elkaar vertwijfeld aan. Het betreden van een plaats delict is strafbaar, maar ze knepen een oogje toe. Nu ingrijpen zou de situatie aan de Schammenkamp nóg explosiever maken. Jalal O. (34) was de eerste die het hek trotseerde, tot vreugde van de wanhopige nabestaanden die zich al dagenlang hadden verzameld bij de plek des onheils. In hun ogen treuzelde de politie veel te lang in de zoektocht naar slachtoffers, O. kon het niet meer aanzien en nam het heft in eigen handen. Hij kreeg applaus, met zijn blote handen zocht hij naar nabestaanden.

Maar inmiddels is de actie van O. in een ander daglicht komen te staan. “Waarschijnlijk is hij over het hek gesprongen om te kijken of al het bewijs weg was,” zei Rizwan, een neef van de omgekomen Kamran Khan, tegen RTV Rijnmond. O. hielp het lichaam van Kamran te bergen, maar van dankbaarheid is bij de familie geen sprake meer. O. zit nog tot minimaal volgende week vast op verdenking van het runnen van een drugslab. Toen O. over het hek klom, werd nog gedacht aan een gaslek, nu lijkt het erop dat de explosie is veroorzaakt door de aanwezigheid van chemicaliën in zijn bedrijfspand. O. is vooralsnog alleen verdachte van een drugsdelict, maar die aanklacht wordt verzwaard als blijkt dat hij verantwoordelijk is voor de explosie.

De familie van de omgekomen Kamran wacht de ontwikkelingen met smart af. “Ik hoop dat de politie alles goed onderzoekt,” zegt neef Rizwan. “En ik hoop dat ze hem dan hard kunnen straffen.”