Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: een Belgische crimineel en de staatskas.

Belgische crimineel

De winnaar: een Belgische crimineel

Maandenlang tunnels graven, je vermommen als vrouw, wegvliegen in een gereedstaande helikopter... Doorgaans bedenken gevangenen de creatiefste manieren om te ontsnappen uit de gevangenis, maar de Belgische crimineel Robin S. had helemaal geen doortimmerd masterplan nodig om te vluchten.

Onderweg naar een medisch onderzoek greep hij zijn kans toen de auto snelheid minderde. Hij was kennelijk in staat het raam open te draaien en stapte zo naar buiten. Een kind kan de was doen... Pas nadat de man, die wegens het prostitueren van minderjarigen is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar, al een week voortvluchtig was werden de beelden gedeeld. Tot vreugde van de voortvluchtige S. zelf. Op sociale media verscheen een video waarop hij tevreden keek naar een nieuwsitem over zijn ontsnapping. En passant verbeterde hij de verslaggeefster. Hij is 23 jaar, niet 22. Waarvan akte.

De verliezer: de staatskas

Continu rijden scanauto’s door de grote steden om te kijken of er misschien nog ergens een auto ongeoorloofd staat geparkeerd. Het is vermoedelijk de efficiëntste manier om de staatskas te spekken, maar in dat kader hebben de instanties bakken met geld laten liggen.

Een wijkagent in Asperen en Heukelum controleerde tijdens zijn dienst een automobilist en wat bleek: de man reed rond zonder APK. Dat niet alleen, de laatste keer dat de auto door de verplichte keuring kwam, was nog in de vorige eeuw! Liefst 27 jaar is de auto aan de dans ontsprongen. De wijkagent kon niet anders dan een bon uitschrijven. De automobilist zal de prent van 160 euro vast lachend hebben betaald, want hij heeft duizenden euro’s uitgespaard in al die jaren. Veilig was dat niet, maar dat is weer een ander verhaal.

Misdaad
  • Adobe Stock