Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

KRO-NCRV stopt met X wegens haatdragende en racistische uitingen richting Akwasi

De omroep maakte deze week bekend niet langer actief te zijn op het platform X van Elon Musk. De druppel? De racistische aanvallen op Omroep Zwart-oprichter Akwasi na zijn deelname aan De Slimste Mens. Oud-winnaars van het programma hebben ook van zich laten horen.

Akwasi

KRO-NCRV directievoorzitter Peter Kuipers laat weten dat het platform in zijn ogen steeds meer een 'maatschappijontwrichtend' platform begint te worden. "Elke avond was #Akwasi trending op X door alle racistische en negatieve posts. Wij staan als KRO-NCRV voor een samenleving waarin we in harmonie samenleven, een verbonden samenleving. Een socialmediakanaal dat aan zijn gebruikers alle ruimte lijkt te geven aan polarisatie en racisme past daar niet meer bij", aldus Kuipers in een statement op de website van de omroep.

De Slimste Mens

In totaal willen 23 oud-winnaars van het populaire programma Akwasi een hart onder de riem steken door met een gezamenlijk statement naar buiten komen. "We vinden het pijnlijk om te lezen dat deelname aan De Slimste Mens aanleiding is voor het delen van zoveel hatelijke reacties en, nu in het bijzonder, racistische verwensingen", schrijven de eerder winnaars van het programma op hun social media. Volgens de oud deelnemers gaat dit in tegen 'de geest van het programma'. "De Slimste Mens gaat om wat ons verbindt: kennis, cultuur en het plezier van met miljoenen Nederlanders samen elke avond hetzelfde spelletje spelen. Deze galerijen bekijken. Iets leren van Maarten en Philip."

Onder andere Rob Kemps, Sander Schimmelpenninck, Angela de Jong, Klaas Dijkhoff, Art Rooijakkers en Arjen Lubach ondertekenden het statement.

Reactie Akwasi

Ook Akwasi zelf heeft afscheid genomen van het platform, dat liet hij weten met een bericht op X: "Ik kap er ook mee. Het is leuk geweest. Volg mij en mijn avonturen vooral via IG op @akwasion. DOAG."

Entertainment
  • NOS, De Telegraaf, X
  • NL Beeld / Patrick van Emst