Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Derksen niet vervolgd voor opmerking, 4 aangiftes door OM geseponeerd

Na zijn statements in Vandaag Inside werd er vier keer aangifte tegen hem gedaan, maar Derksen hoeft niet voor de rechter te verschijnen. Dat schrijft Hart van Nederland.

Johan Derksen

Het verleden wijst uit dat er zo nu en dan een relletje ontstaat rondom VI-man Johan Derksen. De man die doorgaans spreekt zonder blad voor de mond wordt dan aangeklaagd, waarna het OM een onderzoek start. De 'liquidatie-uitspraak' over Baudet is daar een recent voorbeeld van. Of het beruchte kaarsverhaal. Beide keren werden de aangiftes geseponeerd.

Hetzelfde geldt nu voor vier nieuwe aangiftes, die werden gedaan nadat Derksen zich in een Vandaag Inside-aflevering uitliet over Hamas-aanval op Israël.

De zin waar het om gaat

Op 7 oktober viel Hamas Israël binnen. Daarbij richtte de organisatie een slachtpartij aan en vielen er 1.200 dodelijke slachtoffers aan Israëlische zijde.

Derksen stelde vervolgens op tv "dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld."

Die opmerking leverde hem flinke kritiek op, waarna hij de uitlating nuanceerde. Zo had hij naar eigen zeggen beter 'Israëlische regering' kunnen zeggen dan 'Joden', maar verder bleef hij achter zijn woorden staan. Het resultaat: 4 aangiftes wegens groepsbelediging en aanzetten tot haat en geweld.

Geen vervolging

De aangiftes zijn echter geseponeerd, zo werd vrijdag 15 december bekend. Het OM heeft de zaak onderzocht en concludeert dat er geen sprake is van strafbare feiten. Derksen zou volgens justitie in de uitzending duidelijk hebben gemaakt dat het hem om de 'Staat Israël' ging, niet om Joodse mensen in het algemeen. De tv-maker hoeft dus niet voor de rechter te verschijnen. Mensen die het niet eens zijn met de beslissing van het OM kunnen een klacht indienen bij klacht indienen bij het gerechtshof. Het is niet duidelijk of dat al gebeurd is.

Nieuws
  • Hart van Nederland
  • NL Beeld / Patrick van Emst