Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verstappen: 'Deze Nederlander is sneller dan ik!' 

Ja, dat lees je goed. De man die in 2023 alle records brak heeft een landgenoot aangewezen die nog sneller is.

Verstappen: 'Deze Nederlander is sneller dan ik!' 

Na het seizoen van 2023 is het moeilijk voor te stellen dat iemand Max Verstappen zou kunnen overtreffen. De Red Bull kopman brak vrijwel alle records op weg naar zijn derde titel en wist 19 van de 22 races te winnen.

Slechts een enkele keer stond hij niet op de eerste of tweede plek van het podium. Toch is hij - naar eigen zeggen - niet de snelste man bij Red Bull Racing. Althans, niet naast het circuit.

Simracer

Sinds 2022 wordt Verstappen in de fabriek namelijk bijgestaan door simracer Rudy van Buren. De Nederlander werkt mee aan de ontwikkeling van Red Bull's F1-machines, en rijdt tussendoor samen met Max voor simraceteam Team Redline. Tegenover RacingNews365 stak Verstappen de loftrompet af over Van Buren. Zijn aanpasbaarheid maakt zijn bijdrages essentieel voor de ontwikkeling van de volgende kampioenswagen:

"Ik praat best wel veel met Rudy, over wat we kunnen doen met de auto. Hij zit natuurlijk ook in de ontwikkeling voor volgend jaar. Ik test het, hij test het. Dan hebben we onze feedback. Soms vraag ik 'kan je dit doen, dat proberen'."

"Wat ik heel goed vind aan Rudy: hij kan zich in mij plaatsen [en] hoe hij weet dat ik rijd. En hij kan zich ook in Checo plaatsen en dan rijdt hij de auto op die manier. En dat is heel moeilijk, want dat kunnen niet heel veel coureurs. De meeste coureurs die rijden zoals ze rijden, maar die kunnen zich dan niet verplaatsen in hoe iemand anders rijdt. Dat kan hij heel goed."

Sneller dan Verstappen

Van Buren doet meer dan alleen de volgende auto ontwikkelen op de sim. De Nederlander is namelijk meestal gewoon sneller dan Max Verstappen. Helaas kan hij om praktische redenen echter niet de vervanger van Sergio Pérez worden. Rudy's zeer Nederlandse postuur maakt een stoeltje in de RB20 simpelweg fysiek onmogelijk:

"Rudy is meestal sneller op de sim, maar hij past niet in een Formule 1-wagen. Hij is veel te lang. Dan zit hij met zijn hoofd voor de airbox en krijgt de auto geen lucht. Dat is echt lastig. Rudy is 1.93. Ik had natuurlijk Albon als teamgenoot, die is 1.86/1.88. Die had al last van zijn knieën."

Met een lengte van 1.93 is Van Buren veel langer dan de huidige 'reuzen' van de Formule 1. Esteban Ocon en Alex Albon zijn beide 1.86, gevolgd door George Russell (1.85) en Nico Hülkenberg (1.84). Verstappen vinden we ergens in het midden op 1.81.

Boomlange voorganger

In een andere periode had Rudy wellicht nog een plekje op de grid kunnen veroveren. Twintig jaar geleden wist de net zo reusachtige Justin Wilson namelijk een plekje te bemachtigen bij Minardi. De destijds 25-jarige Brit wist als teamgenoot van Jos Verstappen zo'n indruk te maken dat hij overgekocht werd door het team van Jaguar als vervanger van Antonio Pizzonia.

Wilson's debuut moest echter uitgesteld worden toen bleek dat hij niet in de Jaguar R4 kon passen. Jaguar bouwde speciaal een verlengd chassis om plaats te bieden aan hun nieuwe aanwinst. Wilson scoorde in vijf races een enkele punt voor P8 en kreeg ironisch genoeg geen contractverlenging.

Sport
  • Autobahn
  • NL Beeld / Action Press