Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Bosnische Brabander Edin G. sluit deal met justitie: 7 jaar cel plus 1 miljoen boete'

Edin G. heeft een procesafspraak gemaakt met justitie in ruil voor strafverkorting. Dat schrijft het NRC Handelsblad.

Edin G.

Vorig jaar werd de Bredanaar (41) gearresteerd in Dubai. Dit gebeurde tijdens Operation Desert Light, een zeer grootschalige internationale samenwerking tussen verschillende opsporingsdiensten. Daarbij werden in totaal 49 arrestaties verricht.

Nederland vroeg na de arrestatie van Edin G. om zijn uitlevering. Volgens het NRC was dit op basis van gekraakte berichten afkomstig van Sky-cryptofoons. Uit de chats zou blijken dat G. betrokken was bij de invoer van duizenden kilo's coke via de havens van Rotterdam en Hamburg. Ook zou hij betrokkenheid hebben gehad bij het invoeren van grondstoffen voor de productie van crystal meth.

Deal met justitie

Om onduidelijke redenen kwam de Nederlander daarna weer op vrije voeten, maar volgens het NRC is hij na onderhandelingen op 16 november alsnog veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam. Edin G. zou een deal hebben gesloten met justitie.

Crimesite weet te melden dat G. in ruil voor strafverkorting geen verdediging voerde in het proces. Daarna is hij volgens het misdaadplatform veroordeeld tot 7 jaar cel en het betalen van een geldboete van 1 miljoen euro. Naar verluidt mag hij zijn celstraf zowel in Nederland als in een ander land uitzitten.

Tito en Dino-kartel en oom Mirza

Edin G. is een Bosnische Nederlander die in Breda opgroeide. De Brabander zou in de jaren erna uitgegroeid zijn tot zeer invloedrijk onderwereldfiguur en wordt door sommigen zelfs beschouwd als een kopstuk van de zogeheten 'Tito- en Dino-bende'. In maart van dit jaar werd Edin als gevolg van criminele verdenkingen door het Amerikaanse ministerie van Financiën op een zwarte lijst gezet. Wie op die lijst staat mag geen zaken doen met Amerikaanse personen of bedrijven.

Zijn oom Mirza werd in 2022 veroordeeld voor witwassen. Mirza vluchtte echter tijdens het proces al naar het buitenland. Volgens zijn advocaat was dat niet vanwege de veroordeling, maar uit angst voor zijn neef Edin G. De witwasser zou bang zijn om uitgeleverd te worden aan Bosnië en daar zou neef Edin G. veel invloed hebben.

Mirza's advocaat De Leon enige tijd terug tegen RTL Nieuws: "Vanwege die invloed vreest mijn cliënt in een Bosnische cel te worden doodgestoken."

In juli van dit jaar werd Mirza alsnog opgepakt door de Spaanse autoriteiten. Enkele maanden later werd bekend dat hij aan Nederland zou worden overgedragen.

Misdaad
  • NRC, Crimesite
  • NL Beeld / Proshots