Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Cocaïne-nijlpaarden van Escobar worden afgemaakt

De dikke, zwemmende, grazende en zich rap voortplantende erfenis van drugsbaron Pablo Escobar.

Pablo Escobar

Waar we in Nederland onze handen vol hebben aan de wolf - de roofdieren beten dit jaar al 530 schapen en andere dieren dood - hebben ze in Colombia een heel ander probleem: nijlpaarden. De regering heeft nu besloten om een deel van de populatie te steriliseren en een ander deel af te maken. Ze zouden een gevaar vormen voor het ecosysteem en de inwoners van het land. Om hoeveel beesten het precies gaat is niet bekend.

Erfenis van Pablo

Tot zo'n 50 jaar geleden kon je alleen nijlpaarden in het wild zien als je een tripje naar Afrika maakte. Op andere plekken kwamen de dieren alleen voor in gevangenschap, bijvoorbeeld in dierentuinen.

Zo was het ook in Colombia, waar Pablo Escobar op het lumineuze idee kwam een dierentuin op te richten. Een privé-zoo, op 150 km afstand van Medellín. Een van de diersoorten die de cokebaron vanuit Afrika naar Colombia liet verschepen was het nijlpaard. Escobar schafte er vier aan. Pablo's kartel was eind jaren '80 verantwoordelijk voor zo'n 80% van de totale hoeveelheid coke wereldwijd en harkte daarmee zo'n 70 miljoen per dag binnen. En tja, je moet wat met je geld.

Maar zoals bekend liep de carrière van de grootste drugsbaas ter wereld niet goed af. In 1993 werd hij tijdens een ontsnappingspoging neergeschoten. Veel van zijn bezittingen, zo ook de dierentuin, werden in beslag genomen.

Ze planten zich voort als konijnen

Na de dood van hun baasje bleven de cocaïnenijlpaarden echter niet hangen. Ergens in de jaren '90 namen ze de benen. De nijlpaarden verspreidden zich in een gebied vol moerassen, vegetatie en rivieren, vlakbij Medellín. Een habitat zonder natuurlijke vijanden. Vandaar dat de populatie inmiddels zo'n 166 nijlpaarden telt. En dat zouden er volgens experts binnen 12 jaar meer dan 1.000 kunnen worden als de overheid niks doet.

Niet wenselijk, aldus het kamp dat tegen de nijlpaarden is. De beesten zijn gevaarlijk - nijlpaarden maken wereldwijd jaarlijks zo'n 500 dodelijke slachtoffers - en slopen volgens sommige kenners het lokale ecosysteem. Vandaar dat de Colombiaanse overheid nu actie onderneemt. Al eerder werden sommige beesten gesteriliseerd en zeventig anderen aan India en Mexico gedoneerd. Een deel van de dieren wordt nu dus ook afgemaakt, zo laat de Colombiaanse regering weten.

Niet iedereen is overigens tegen de coke-nijlpaarden van Pablo. Van de toeristische sector mogen ze blijven, aangezien de dieren veel toeristen naar het gebied trekken. Ook sommige dierenactivisten zijn tegen het afmaken van de nijlpaarden. Volgens hen horen de grazende dikzakken inmiddels bij Colombia.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Abaca Press