Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Crisis niets nieuws voor Ajax: zwart geld en uitsluiting van Europees voetbal

Uit Panorama nr. 41, 1991: ‘De kater is weg, het was goed dat ie ging’

Artikel

Het bijzondere aan een crisis, zeker in het voetbal, is dat de geschiedenis zich altijd weer herhaalt. De puinhopen van Ajax? Niks nieuws onder de zon. Dat oud-voorzitter Michael van Praag zich nu weer als redder in nood opwerpt in Amsterdam had je natuurlijk ook op je klompen kunnen aanvoelen. Niet de eerste keer namelijk.

In 1991, nog voordat Ajax met Louis van Gaal eerst de UEFA Cup (1992) en daarna de Champions League (1995) won, spraken onze verslaggevers Hugo Borst en Leo Verheul met de Ajax-voorzitter van toen, Michael van Praag. In 1989 werd hij aangesteld als puinruimer, want Ajax was niet alleen verwikkeld in een zwartgeldaffaire die de bouw van een nieuw stadion belemmerde – de huidige Johan Cruijff Arena – maar kreeg vlak na Van Praags aanstelling ook nog eens te maken met het staafincident in het Europese onderonsje met Austria Wien (de Oostenrijkse keeper werd in het voormalige stadion De Meer geraakt met een ijzeren staaf vanuit de F-Side) waardoor Ajax een jaar zou worden uitgesloten van Europees voetbal. Crisis alom dus, de club stond net als nu in brand, maar Van Praag was de ultieme brandweerman. Vond, en vindt hij nog steeds, vooral ook zelf.

Kijk maar eens naar de volgende opmerkelijke passage uit ons interview van toen. De trainer was net vertrokken uit Amsterdam om zijn heil in Madrid te zoeken als technisch directeur: Leo Beenhakker. Van Praag daarover: “Technisch gezien hadden we tot het laatste moment alle vertrouwen in hem, al bestonden er best problemen tussen spelers en trainer. Maar die heb je bij PSV ook. Maar menselijk... Als je ziet hoe hij het vertrouwen heeft beschaamd... Menselijk vraag ik mij af of ik niet blij moet zijn dat iemand die van de daken schreeuwt dat hij Ajax gaat opbouwen en vervolgens de club als een baksteen laat vallen, er niet meer is.”

Leo Beenhakker is natuurlijk geen Sven Mislintat, de Duitse technisch directeur die afgelopen zomer op geheel eigen houtje en zonder enige vorm van tegenspraak een vreemdelingenlegioen kocht voor zo’n 115 miljoen euro, nog steeds wordt verdacht van schimmige deals en zelfverrijking en om die reden onlangs door de Amsterdammers werd ontslagen, maar een parallel met toen is er wel degelijk. Ook dat Michael van Praag zowel toen als nu (als voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax) een broertje dood had aan supportersgeweld: “Voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen FC Twente circuleerden er in die omstreken racistische pamfletten. Maar degenen die ze hadden uitgedeeld, wisten niet eens dat die wedstrijd allang was verplaatst. Een teken dat we niet te maken hebben met voetbalsupporters, maar met rechts-radicalen die voetbal gebruiken om te laten zien dat ze bestaan.” Helemaal niks veranderd dus, zoals we onlangs in zijn eigen Arena zagen.