De winnaar: Surinaams OM
“De route die de drugs afleggen, is in het algemeen niet duidelijk,” zei Milton Kensmil, woordvoerder van de Surinaamse politie. Het is een dodelijk citaat dat benadrukt hoe weinig grip de autoriteiten in Suriname hebben op de drugshandel.
Wat wel duidelijk is: Suriname is een belangrijke doorvoerroute om drugs van Zuid-Amerika naar Europa te transporteren en daar is het land niet bepaald trots op. Het OM kon toch een klein succesje vieren, twee illegale landingsbanen in het binnenland, puur bedoeld voor drugssmokkel, zijn vernietigd. Het is een signaal aan de drugshandelaren dat ze niet meer ongezien wegkomen met hun daden. Althans, dat is de bedoeling. Nu zou het OM nog graag een serieuze partij drugs onderscheppen, want dat lukt maar zelden. Misschien is deze vernietiging een aanzet tot het échte werk.
De verliezer: Marco Borsato
Het leek alsof de samenleving heel voorzichtig werd gemasseerd voor de publieke terugkeer van Marco Borsato. Steeds meer artiesten namen het op voor de zanger. Wat was er nou bewezen? Werd het niet eens tijd voor de rehabilitatie van de tot twee jaar geleden zo populaire zanger?
Het leken signalen dat zijn ontuchtzaak met een sisser zou aflopen, maar niets blijkt minder waar. Het Openbaar Ministerie gaat Borsato vervolgen. Dat is uiteraard nog iets anders dan veroordelen, maar zolang de zaak loopt (er is nog geen zittingsdatum gepland) kan hij geen kant op. De 56-jarige Borsato zou tussen 2014 en 2019 ‘onzedelijke handelingen’ hebben gepleegd met een minderjarige. Ze deed in december 2021 aangifte, toen was ze 22 jaar oud. De meeste nachtmerries zijn bedrog, maar die van Borsato blijft voorlopig voortduren.
- NL Beeld, Surinaamse politie