Planning en ontwerp
Voordat je begint met de daadwerkelijke renovatie, is het belangrijk om een grondige planning te maken en misschien zelfs wel na te denken over het maken van een ontwerp (eventueel op schaal). Neem in je planning niet alleen de tijdspanne op, maar ook het budget dat je te besteden hebt. Via Dakraamplaza kom je er snel achter wat voor dakraam het meest geschikt is voor jouw woning. Wil je bijvoorbeeld een VELUX dakraam laten plaatsen, dan ben je natuurlijk wel even een stukje duurder uit. Werk sowieso een indelingsplan uit voor de ruimte. Bedenk waar het bed, de kasten en andere meubels moeten komen te staan en kijk meteen ook naar de plek waar je verlichting wilt plaatsen. Controleer verder ook nog of de zolder goed geïsoleerd is, om te zorgen voor comfortabele temperaturen tijdens alle seizoenen. Ook nog belangrijk: raadpleeg de plaatselijke bouwvoorschriften om er zeker van te zijn dat je geen vergunningen nodig hebt voor een eventuele renovatie van je woning en/of het laten plaatsen van een dakkapel.
Opruimen en voorbereiding
Voordat je kunt beginnen met de daadwerkelijke renovatie, moet je de zolder leegmaken en schoonmaken. Dit kan een tijdrovend proces zijn, maar het is uiteindelijk natuurlijk de moeite waard. Sorteer de spullen die je wilt bewaren, gooi weg wat je niet meer nodig hebt en breng alles wat nog goed is naar de kringloop (of verkoop ze voor een extra zakcentje, het investeren in rolgordijnen van VELUX kost natuurlijk ook wat). Zodra de zolder leeg is, inspecteer je de vloer, wanden en het plafond op eventuele schade. Repareer eventuele problemen voordat je verder gaat met de verbouwing en renovatie.
Isolatie en ventilatie
Een goede isolatie en ventilatie zijn natuurlijk erg belangrijk, zeker als je in een bepaalde ruimte slaapt. Als je zolder niet goed geïsoleerd is, kan het in de zomer te heet worden en in de winter te koud. Laat hierom zeker isolatiemateriaal aanbrengen in de vloer, wanden en het dak. Dit kan helpen om de energie-efficiëntie van de ruimte te verbeteren. Daarnaast is goede ventilatie belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
Elektriciteit en verlichting
Schakel een erkende elektricien in om de bedrading te inspecteren en eventueel bij te werken. Bedenk waar stopcontacten, schakelaars en verlichtingsarmaturen moeten komen en overweeg ook om dimbare verlichting te installeren, zodat je de sfeer in de kamer kunt aanpassen aan verschillende gelegenheden. Een grote tl-buis is nou eenmaal niet zo romantisch in de slaapkamer (en vroeg in de ochtend zit je hier ook echt niet op te wachten).
Vloerbedekking en wandafwerking
Kies de vloerbedekking die het beste bij je stijl past. Tapijt is comfortabel en warm, terwijl hardhouten vloeren een tijdloze uitstraling hebben. Zorg ervoor dat de vloer geluiddicht is om geluidsoverlast te voorkomen. Voor de wanden kun je kiezen voor verf, behang of lambrisering, afhankelijk van je smaak. Lichtere kleuren kunnen de ruimte groter laten lijken, terwijl donkere kleuren een knussere sfeer kunnen creëren.
Meubilair en decoratie
Nu komt het leuke gedeelte: het kiezen van meubels en decoratie voor je nieuwe slaapkamer. Meet de ruimte nauwkeurig op voordat je meubels koopt om ervoor te zorgen dat alles past. Denk na over de stijl die je wilt: minimalistisch, romantisch, modern of vintage - de keuze is aan jou. Zorg ervoor dat je voldoende opbergruimte hebt voor kleding, beddengoed en andere spullen. Decoratieve dingen zoals kussens, kunstwerken en planten kunnen de kamer net even dat meer extra geven dus bedenk goed wat je wilt.
- Unsplash