Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

18 jaar cel voor Robertico I. (42) alias 'Tico': 'Schoot wapen op hem leeg'

De Curaçaoënaar is schuldig bevonden aan een 'meedogenloze schietpartij' in een Haags café in 2015, waarbij Jursley Cijntje (31) omkwam en een ander slachtoffer gewond raakte.

Robertico

Op zaterdag 11 juli 2015 rond 04.30 uur worden twee mannen neergeschoten in een vol café aan de Herenstraat in Den Haag. Eén van de slachtoffers (34) kan nog op tijd naar het ziekenhuis worden gebracht, het andere slachtoffer, de 31-jarige Jursley Cijntje, overlijdt op straat aan zijn 9 schotwonden. De dader weet te ontkomen en vlucht een dag later richting Brazilië. Zijn naam: Robertico I. alias 'Tico'. De man is een bekende van justitie. I. (42) staat in 2013 ook al eens in de rechtbank na een schietpartij in Zoetermeer waarbij zijn eigen broer om het leven komt.

Na de schietpartij in 2015 in het Haagse café wordt Robertico al snel door de Nederlandse politie internationaal gesignaleerd als moordverdachte, maar blijft nog jaren uit handen van de autoriteiten. Tot 2019, wanneer de Curaçaoënaar in In Sao Paulo wordt opgepakt voor drugsgerelateerde zaken en een jarenlange celstraf opgelegd krijgt. Op het moment dat Braziliaanse rechercheurs erachter komen dat 'Tico' een moordverdachte is in Nederland wordt zijn uitlevering in gang gezet.

Uitlevering en veroordeling

In Nederland staat Robertico I. in 2023 uiteindelijk alsnog terecht voor het doodschieten van Jursley Cijntje en het neerschieten van een vriend van hem in 2015. Een 'meedogenloze' schietpartij, aldus de rechters, die het ook waarschijnlijk vinden dat 'Tico' zijn wapen leegschoot op Jursley Cijntje, terwijl het slachtoffer al zwaargewond op de grond lag. Dit 'om er zeker van te zijn dat hij het niet zou overleven'.

Zelf ontkent Robertico alle betrokkenheid. "Honderd procent, ik ben het niet geweest. Tienduizend procent zelfs." De rechters nemen het I. kwalijk dat hij blijft volhouden dat hij onschuldig is en niks loslaat over de reden van de schietpartij, zo is te lezen in het AD.

De straf van 18 jaar cel voor een keer doodslag en een keer poging tot doodslag valt iets lager uit dan de 20 jaar die het OM heeft geëist tegen 'Tico'. Ook moet I. meer dan een ton aan schadevergoeding betalen aan meerdere nabestaanden en het niet-dodelijke slachtoffer van het drama in Den Haag.

Misdaad
  • AD
  • © Politie