Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ook criminelen en terroristen maken gebruik van AI: creatief met kunst

Kunstmatige intelligentie (oftewel AI) maakt ongemerkt al een belangrijk onderdeel van ons leven uit. Het zit in zelfscankassa’s, berekent de beste route door de ochtendspits en bepaalt wat we op Netflix zien. Banken en autofabrikanten kunnen niet meer zonder. Helaas geldt dat ook steeds vaker voor criminelen en terroristen. In hun handen kan kunstmatige intelligentie rampzalige schade aanrichten. De toekomst van de misdaad is al begonnen.

Kunstmatige Intelligentie

Het is 21 januari 2023 in Scottsdale, Arizona. Jennifer DeStefano heeft net haar 13-jarige dochter Aubrey opgehaald van de dansles wanneer haar mobiele telefoon rinkelt. Het is een onbekend nummer. Toch neemt ze op. Ze heeft haar handen vol en zet de telefoon op speaker. Het is haar andere dochter, de 15-jarige Brianna. Ze huilt en snikt hysterisch. “Mam, die kerels hebben me te pakken. Help me! Help me!”

DeStefano slaat de schrik om het hart wanneer een onguur type het gesprek overneemt. “Luister, ik heb je dochter,” snauwt de man haar toe. “Als je de politie erbij haalt, pomp ik haar vol drugs, leef ik me lekker op haar uit en dump ik haar in Mexico. Je zult haar nooit meer terugzien!”

Een 23-jarige man strijkt in drie dagen 137.000 dollar op door bejaarde slachtoffers te bellen met de gekloonde stemmen van hun kleinkinderen

De moeders van de dansschool hebben genoeg gehoord en ontfermen zich over Aubrey. Terwijl een vriendin met 911 belt, proberen anderen Brianna en haar vader te pakken te krijgen.

Ondertussen maakt de kidnapper zijn eis bekend: 50.000 dollar in contanten. Hij zegt dat hij in de buurt is en DeStefano nauwlettend in de gaten houdt. Terwijl ze op het punt staat haar bankrekening te plunderen, krijgt ze via de vriendinnenclub te horen dat Brianna veilig in haar eigen bed ligt.

DeStefano is opgelucht, maar ook volledig van de kaart. Iemand heeft de stem van haar dochter ‘gestolen’! Alles klopt: de intonatie, uitspraak en zelfs de manier van huilen.

De DeStefano’s kregen via AI de schrik van hun leven.

Nadat DeStefano haar verhaal aan lokale en landelijke media heeft verteld, mag ze in april ook haar zegje doen in Washington. “Dat telefoontje was traumatiserend,” zegt DeStefano tijdens de speciale senaatszitting over de gevaren van kunstmatige intelligentie. “Die wanhopige noodkreten zal ik nooit meer uit mijn hoofd krijgen.”

DeStefano wil dat de politiek ingrijpt om erger te voorkomen. Ze schetst een hedendaagse horrorversie van De zeven geitjes. Want stel je voor dat echte kidnappers met dezelfde technologie kinderen bellen die alleen thuis zijn. “Hoi schat, met mama. Wil je even opendoen?” Zoals DeStefano het verwoordt: “Het kwaad dat met AI aangericht kan worden, kent geen grenzen.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Met kunstmatige intelligentie en deepfakes is inderdaad een tijdperk met haast onbegrensde mogelijkheden aangebroken. Kunstmatige intelligentie kan boeken, liedjes en filmscripts schrijven. Het kan de 86-jarige Robert Redford weer jeugdig laten lijken op het witte doek. De meest simpele AI-apps kunnen baby’s Happy Birthday laten zingen, de Mona Lisa schilderen in de stijl van Van Gogh en overleden voorouders op zwart-witfoto’s virtueel tot leven wekken.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • AI, NL Beeld, Wikipedia, Twitter