Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De beste arbodienst vinden: zo doe je dat

De arbodienst is niet alleen verplicht, het is ook onmisbaar voor een gezond bedrijf. Denk aan verzuimbegeleiding, preventie en andere zaken die te maken hebben met een gezonde en veilige werkomgeving. Maar hoe vind je een goede arbodienst? Waar begin je? En waar let je allemaal op?

Arbodienst

1: Weet wat je zoekt 

Vind de beste arbodienst voor jouw organisatie door precies te weten wat je zoekt. Wat verwacht je van een arbodienst? Hoe zie je de samenwerking voor je? Ga hiervoor binnen je bedrijf om de tafel zitten en zet duidelijk op papier wat jullie eisen en wensen zijn. Kijk daarbij ook kritisch naar je huidige verzuimbeleid en waar dit verbetert kan worden.

Even terugblikken op de samenwerking met de voorgaande arbodienst is ook een aanrader. Wat ging er goed en wil je zo houden? Welke punten wil je bij een nieuwe samenwerking anders?

2: Vraag, vraag, vraag 

Als je weet wat je wilt, is het tijd om arbodiensten te benaderen. Daarbij is het belangrijk om een goed beeld van de arbodienst te krijgen. Een vragenlijst kan je hierbij helpen. Vraag bijvoorbeeld naar de certificering, het BIG-registratienummer, de SLA-overeenkomst en voorbeelden van terugkoppelingen, rapportages en re-integratieadviezen.

Vergeet ook zeker niet te checken hoe het contact precies verloopt. Gaat alles via een callcenter? Krijg je een vast contactpersoon? Hoe is de vervanging geregeld als je contactpersoon er niet is?

3: Stel je bedrijf uitgebreid voor 

Voor een goede match en een offerte die echt op maat is gemaakt voor jouw bedrijf, is het belangrijk om jezelf goed voor te stellen. Vertel de arbodienst over je organisatie, personeel, huidige verzuimbegeleiding, wat je verwachtingen zijn en waarom je op zoek bent naar een nieuwe arbodienst.

Heb je al samenwerkingen die je graag wilt behouden? Bijvoorbeeld een bedrijfsmaatschappelijk werker of een vaste fysiotherapeut? Geef dit dan ook aan.

4: Neemt de arbodienst de tijd?

Bij de kennismaking merk je al snel in hoeverre de arbodienst de tijd voor je neemt. Willen ze je bedrijf echt leren kennen of willen ze zo snel mogelijk een offerte opstellen? Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat de arbodienst jouw organisatie kent en begrijpt. Ga dus voor een aanbieder die hier de tijd voor neemt.

5: Vraag meerdere offertes op

Vraag altijd meerdere offertes op. Twee is echt het minimum. Zo kan je de aanbieders met elkaar vergelijken. Voor een goede vergelijking, is het belangrijk om bij alle arbodiensten dezelfde dienstverleningsvorm aan te vragen en dezelfde wensen en eisen door te geven.