Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

Geniet ervan zolang het kan, Feyenoord

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Feyenoord.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Micha Jacobs

Ik zal het maar meteen toegeven, ouwe Haarrrrrlemmert: als Feyenoorder maak ik mij grote zorgen. Niet om dat plichtmatige potje om de Johan Cruijff Schaal van aanstaande vrijdag, in de Kuip tegen PSV. Want: twee-vingers-in-de-neuswerk. Ook niet om het nieuwe seizoen dat volgende week van start gaat, want sinds het grote Ajax van midden jaren negentig is er niet meer zo’n torenhoge favoriet voor de titel geweest als het Feyenoord van nu. Maar ik doe het nu al in mijn broek voor alles wat daarna gebeurt.

Want nog zo’n seizoen als het vorige en je weet: Slot weg, Giménez weg, Hancko weg, Geertruida weg, Wieffer weg, Bijlow weg, Stengs weg als hij de verdediging van Real Madrid duizelig speelt in de Champions League, Zerrouki weg als hij net zo goed, of misschien wel beter, als Kökcü blijkt te zijn.

En dan waarschijnlijk ook beleidsbepaler tevens wonderdokter Te Kloese weg, omdat zijn werk in de Kuip erop zit. En dan? 150 miljoen euro op de bank (ongeveer de waarde van drie tenen van Mbappé) en een elftal dat op instorten staat, net als de bejaarde Kuip zelf. Maar goed, als rechtgeaarde Feyenoorder ben ik natuurlijk een beroepszeikerd, in goede en slechte dagen.

Feyenoorders als ik weten zich geen raad met wat er in Rotterdam allemaal gebeurt. De Kuip en Varkenoord zijn opeens bakens van rust, het Feyenoord-voetbal is niet meer van beton maar van fluweel, de spelers lijken onoverwinnelijk, de trainer en de directeur zeggen alleen maar zinnige dingen, het beleid lijkt te kloppen, de miljoenen stromen binnen door de Champions League en steeds meer kinderen, ook buiten Rotterdam, lopen in een Feyenoord-shirtje. Logisch, want als je wint, heb je vrienden.

En toch denk ik alleen maar: waar zit dat addertje onder het gras? Wanneer komt de aap uit de mouw? Wat zien we allemaal over het hoofd? Want structureel succes in de Kuip, dat bestaat toch niet? Er moet toch ook iets overblijven om over te kunnen zeiken? Ja, dat Kökcü voor te weinig is verkocht, daar heb ik zo hard over gezeken dat ze het in Lissabon nog konden horen, maar is dat alles? Moeten we opeens genoegen nemen met een luxeprobleem? Laat ik mijn cynische blik daarom niet op het aankomende seizoen, maar op het seizoen daarna richten, als het gezeik waarschijnlijk weer in alle hevigheid zal losbarsten. Of denk je dat het succes in de Kuip wél nog een tijdje aanhoudt?

Lachende gezichten op de open dag van Feyenoord.

Edwin Struis

Man, man, man, wat heb ik met je te doen. Een supporter van Feyenoord die uit een soort wanhoop de blik alvast richt op seizoen 2024/2025 in plaats van met angst en beven de komende jaargang af te wachten. Word je hiervoor behandeld? Waar komt die totaal misplaatste arrogantie, die ik eerder het predicaat ‘hoofdstedelijk’ mee zou geven, opeens vandaan? Het adagium luidt toch dat je niet voor je lol Feyenoord-fan bent?

En nu Arne Slot nog niet voor het grote geld kiest, Dennis te Kloese opeens een visionair blijkt te zijn en het succesteam van vorig seizoen (nog) niet uit elkaar is gevallen, is titelprolongatie slechts een kwestie van tijd. Zijn de stropdassen met nummer 1 erop, waar Ajacieden ooit mee voor paal liepen, al besteld? Je woont nu iets te lang in Amsterdam, dat zal het zijn.

Dat Feyenoord fluitend landskampioen wordt, valt nog te bezien. Oké toegegeven, de concurrentie maakt nu niet meteen de indruk dat het gat binnen korte tijd overbrugd wordt. Ajax-td Sven Mislintat, de nieuwe Marc Overmars maar dan zonder de hartproblemen en de dickpics, rakelt telkenmale zijn successen (ontdekker Jürgen Klopp) uit het verleden op, maar heeft de grootste problemen om de huidige selectie op een kwalitatieve manier te versterken. Hij gokt er duidelijk op dat de aankopen van vorig seizoen op revanche uit zijn, maar dat is geen uitgemaakte zaak. Zoals de nieuwe trainer Maurice Steijn ook nog maar moet bewijzen dat hij een hoger niveau dan VVV of Sparta aankan. Ik zag beelden langskomen van oefenduels met Anderlecht en Augsburg, dat viel niet mee.

De harde kern begon al zachtjes te morren en op iets luidere toon toen de naam van Wesley Sneijder viel ter versterking van de technische staf. Ze zijn in de Johan Cruijff Arena niet vergeten dat de recordinternational zich in het verleden nogal laatdunkend had uitgelaten over zijn vroegere club. ‘Als hij komt, is het oorlog,’ luidde de boodschap vanuit de F-side. ‘Deze dwaas is absoluut niet welkom bij onze club.’

En ook in Eindhoven is het nog lang geen pais en vree, nu smaakmaker/topscorer Xavi Simons vertrokken is en ze enkel kunnen pronken met Noa Lang als aanwinst die nog weinig bewezen heeft op een hoger niveau dan Club Brugge. Geen PSV’er steekt er nog bovenuit, Zomergasten-presentator Theo Maassen niet meegerekend.

Voorlopig heeft jouw cluppie de wind mee, maar, om in voetbaltermen te blijven: ik zou zeker niet te vroeg juichen. Het blijft Feyenoord.

Sport
  • Proshots