Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Toerist die Colosseum heeft beschadigd: ‘Wist niet dat het zo oud was’

Italianen zijn woest. Dat is niet gek voor een volk dat ook lichte hartkloppingen ervaart wanneer er stukjes van de verkeerde vrucht op een pizza terechtkomen, maar toch is het nieuws. Een toerist is betrapt op vandalisme bij het iconische Colosseum in Rome. De 31-jarige Ivan Dimitrov uit Engeland geeft in zijn excuusbrief een bijzondere reden voor de misstap.

Colosseum

Het was allemaal bedoeld als romantisch gebaar, zoals stelletjes ook regelmatig slotjes op bruggen achterlaten. Op een video is te zien hoe Dimitrov met een sleutel zijn naam en die van zijn vriendin - uiteraard met een bijgevoegde datum - in een stuk steen krast. Los van de vraag of het voor een dertiger niet wat puberaal is om dit te doen, is er op zich natuurlijk niets mis mee. Liefde maakt blind en in dit geval zo blind dat hij vergat dat het niet ‘zomaar een steen’ was die hij voorzag van een liefdesverklaring. De steen was deel van een 2000 jaar oud amfitheater.

De video, gemaakt door een omstander, ging uiteraard viraal in Italië. Dimitrov, die in de video nog breed lachend te zien is, zal niet hebben gelachen toen hij lucht kreeg van de reacties onder het Italiaanse volk. Die waren uiteraard woedend dat een brutale toerist het durfde om een van de nationale wonderen met een sleutel te verminken. Ook de Romeinse politie mengde zich in de rel en startte een onderzoek.

@dailymail ‘Are YOU SERIOUS man?’ #fyp #rome #colosseum #tourist #news #italy #badbehaviour ♬ original sound - Daily Mail

Wat Dimitrov doet op het filmpje is niet alleen oneerbiedig maar ook strafbaar. In 2020 werden de straffen op het beschadigen of vernielen van cultureel erfgoed verhoogd - destijds om vernielingen door klimaatactivisten te ontmoedigen. Dimitrov riskeert een boete van maximaal 15.000 euro of zelfs een celstraf van maximaal 2 jaar.

Brief

Dimitrov, die inmiddels besefte wat hij had aangericht, besloot zijn spijt te betuigen in een excuusbrief. De brief werd via zijn advocaat verspreid naar verschillende Italiaanse media en was gericht aan de bevolking en de burgemeester van Rome. In de brief geeft de Brit te kennen dat hij niet wist dat het gebouw dat hij beschadigde zo oud was.

Dimitrov was in de veronderstelling dat hij een “onschuldige stunt” had uitgehaald, een bewering die door de Italiaanse media niet wordt geloofd. Met de in de brief gedane suggestie dat Italië wordt gezien als land is “waar alles is toegestaan, waar ze een oogje dichtknijpen”, maken Dimitrov en zijn advocaat het niet veel beter. Online nieuwsplatform Dagospia reageerde cynisch op de excuses. “Dacht hij dat het Colosseum een ​​fastfoodrestaurant was?”

Het onderzoek naar de daad van Dimitrov loopt nog, hij en zijn vriendin zijn inmiddels terug van vakantie.

Bizar
  • TikTok
  • NL Beeld / Abaca Press