Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Witte jas’ van gerechtshof houdt stand

De deskundigen waren toch duidelijk geweest? Thijs H. pleegde zijn drie moorden tijdens een psychose, waarom kreeg hij naast tbs dan ook nog een celstraf? Zijn advocaten gingen in cassatie, maar dat lijkt tevergeefs.

Thijs H.

Dat Thijs H. tijdens zijn daden psychisch in de knel zat betwist helemaal niemand. Hij heeft een lange geschiedenis bij ggz-instellingen, had last van hallucinaties en waanideeën. In 2018 deed hij een zelfmoordpoging. Een vriend zou hem willen martelen, zo was hij hem mooi te snel af. H. overleefde zijn poging, dat kunnen zijn drie slachtoffers niet zeggen. Binnen enkele dagen bracht hij in 2019 een 56-jarige vrouw, 63-jarige vrouw en 68-jarige man om het leven.

Hij kende ze niet, maar zocht bewust slachtoffers van wie hij weinig weerstand verwachtte. Vier van de zes deskundigen oordelen dan wel dat zijn daden volledig zijn te wijten aan de psychose, maar tegelijkertijd ging H. berekenend te werk. Hij nam geen telefoon mee om zo niet getraceerd te kunnen worden, liet potentiële slachtoffers omwille van de weerstand bewust lopen en liet zijn hond thuis omdat het dier hem alleen maar voor de voeten zou lopen. Volgens het OM was H. dus maar deels onder invloed van de psychose, tbs met dwangverpleging volstond daarom niet, hij kreeg ook een celstraf van achttien jaar. Daar maakte het gerechtshof in hoger beroep 22 jaar van.

“Het gerechtshof heeft veel te veel zelf de witte jas aangetrokken,” zei H.’s advocaat Job Knoester, en hij ging direct in cassatie bij de Hoge Raad. De procureur-generaal heeft nu geadviseerd de straf in stand te houden. “Niets minder dan logisch,” zei slachtofferadvocaat Sébas Diekstra. Zo’n advies wordt in de praktijk vrijwel altijd overgenomen, 17 oktober weten we of dat nu ook het geval is.

Misdaad
  • ANP E.A.