Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

FIOD neemt behoorlijk aantal luxe auto's en 900.000 euro in beslag bij 'Investigation Huracán'

Als onderdeel van een grootschalig Europees onderzoek naar BTW-fraude heeft de Nederlandse fiscus veertien woningen en bedrijfspanden doorzocht. De dienst legde beslag op 34 dure bolides en zo'n 900.000 euro.

FIOD

In Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Enschede en Nijkerk was het gisteren raak voor de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). De onderzoeksarm van de fiscus zette als onderdeel van Investigation Huracán 34 luxe auto's en zo'n 900.000 euro achter slot en grendel.

De creatief getitelde operatie wordt geleid door het Europese Openbaar Ministerie, gevestigd in het Duitse Keulen. De invallen in Nederland waren onderdeel van een campagne om een enorme georganiseerde BTW-fraude-ring op de rollen.

De fraudering

De fraudering opereerde met name in Duitsland, Italië en Hongarije. Via een legitiem Duits bedrijf kochten de criminelen auto's in bij Duitse dealers, waarna ze de BTW terugkregen van de Duitse overheid.

De auto's werden vervolgens doorverkocht naar aan de ring gelieerde handelaren in Italië en Hongarije, waarbij volgens Europese regels geen BTW over de aanschafprijs betaald hoefde te worden. Tot slot werd de auto voor een lagere prijs verkocht aan een particulier. Deze betaalde wél BTW, wat de handelaar vervolgens niet afdroeg aan de staat, maar in eigen zak stak.

Via dit proces werden ongeveer 10.000 auto's verhandeld. Daarbij werd tussen 2017 en 2023 225 miljoen euro buitgemaakt. De BTW-verliezen voor de EU liepen op tot 38 miljoen euro. De verlaagde verkoopprijzen zorgden ook nog eens voor oneerlijke competitie tegenover legitieme autobedrijven.

Onder de vlag van het Europese OM hebben de autoriteiten van Duitsland, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, België en Hongarije invallen gedaan om de criminele organisatie op te rollen. Voor de FIOD betekent het in ieder geval weer een mooie voorraad voor de Dienst Domeinen Roerende Zaken.

De 60 aangewezen verdachten hangen verdenkingen voor BTW-fraude, belastingontduiking, witwassen en het vervalsen van documenten boven het hoofd.

Misdaad
  • Autobahn
  • NL Beeld / Pro Shots