Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

Mevrouw Giménez op de nek van John

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Fer Serrano, de vriendin van Feyenoord-spits Santiago Giménez.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Micha Jacobs

Een dag nadat Napoli in Udine weer eens kampioen van Italië werd en de spelers letterlijk de kleren van het lijf werd gerukt door doldwaze meegereisde Napoli-supporters, zag ik beelden van de beroemde pitch invasion van Tilburg. Die vond plaats in mei 1984: Feyenoord, met Cruijff en Gullit in de gelederen, zou bij winst op Willem II de titel pakken en stond tien minuten vóór tijd met 0-3 voor.

Honderden Feyenoord-supporters braken door de hekken en namen op de sintelbaan alvast een voorschot op het kampioenschap. Na de 0-4 renden ze massaal het veld op, maar er waren nog steeds een paar minuten te gaan. Dus hup, iedereen weer van het veld en verder spelen, al was er na de 0-5 in de laatste minuut geen houden meer aan. Cruijff probeerde tevergeefs de catacomben te bereiken in de mensenmassa, want voor hij het wist hingen er tientallen uitzinnige Feyenoord-supporters om zijn nek. Heerlijke beelden uit lang vervlogen voetbaltijden (er hoeft tegenwoordig maar een duif op iemands hoofd te schijten of de wedstrijd wordt al gestaakt), maar ik dacht ook: gelukkig dat het nietige, maar sympathieke Woudestein dit allemaal bespaard is gebleven vorig weekend. En bovendien: niks zo mooi als kampioen worden in eigen huis.

De kans op een pitch invasion in de Kuip aanstaande zondag is door die netten en die gracht naast het veld natuurlijk nul, maar ergens had ik het nu wel mooi gevonden. Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de Mexicaanse Fer Serrano (25), de vriendin van Feyenoord-spits Santiago Giménez. Ken je haar? Zoals bijna elke voetbalvrouw is ook zij model en actrice, maar ze ziet eruit als een opstandige puber van 16 en gedraagt zich ook zo. Toen Feyenoord zonder uitsupporters in de Arena moest aantreden (Ajax-Feyenoord 2-3) zat zij, met Feyenoord-shirt onder haar jas, tóch op de tribune.

Als je wilt zien hoe schreeuwen zonder geluid eruitziet, volg haar vooral op Instagram. Dan zie je ook meteen filmpjes van de roadtrips die ze door Nederland maakt als Feyenoord een uitwedstrijd speelt. Laatst was ze met haar Mexicaanse vrienden in Giethoorn, op weg naar het Cambuurstadion in Leeuwarden, om maar wat te noemen. Ik zou haar zondag wel op de nek van John de Wolf willen zien zitten, al zou hij haar waarschijnlijk toeschreeuwen dat ze ‘godverdomme haar verstand moet gebruiken’. Wat denk je: zou hij dat ook schreeuwen tegen die duizenden Feyenoorders die zondag op het Hofplein in de fontein springen?

In je Feyenoord-shirt voor de Johan Cruijff Arena: Fer Serrano flikt het gewoon

Edwin Struis

Tot vóór dit seizoen kende ik Serrano enkel in de vorm van Spaanse ham, maar sinds iemand me op haar bestaan attendeerde, hang ik – uiteraard enkel spreekwoordelijk – aan haar lippen. Topvrouw! Haar trip in maart naar de Johan Cruijff Arena voor Ajax-Feyenoord was natuurlijk een legendarische en bovendien live te volgen via Instagram Stories.

Ze reisde met een paar vriendinnen per trein (!) in de tweede klas (!) naar Amsterdam en droeg daarbij niet de laatste mode van Gucci, Prada of desnoods Zeeman, nee, ze droeg zoals gebruikelijk bij Mexicaanse spelersvrouwen ‘gewoon’ een voetbalshirt als voornaamste kledingstuk, dus van Feyenoord. Kun je je dat voorstellen: in de kleuren van de aartsvijand naar de Klassieker die eigenlijk verboden is voor uitsupporters? Naar de laatste persoon die dat flikte zijn ze nu nog steeds aan het dreggen in de Amstel.

Maar Serrano deed het gewoon, hoewel ze naarmate ze dichterbij Amsterdam kwam doodsangsten uitstond. En dat wil wat zeggen voor een Mexicaanse vrouw die toch wel wat eelt op haar ziel zal hebben gekweekt in een vaderland waar femicide aan de orde van de dag is. Toen er onderweg tien dronken mannen haar coupé ‘binnendrongen’ en haar met onverholen haat aankeken, besloot ze om haar jas aan te doen om zodoende het shirt aan het zicht te onttrekken. Ook zette ze een zonnebril en een pet op. Via Instagram reageerden Feyenoord-supporters dolenthousiast op haar ‘wereldreis’, maar er klonken ook bezorgde reacties. Kon ze niet beter omkeren? Maar Fernanda zette door, hoewel ze eenmaal in de arena wijselijk haar mond hield toen haar ‘Santi’ scoorde, hoewel ze vanbinnen erupteerde.

Weet je trouwens dat de twee elkaar ‘ontmoet’ hebben tijdens het online spelen van een potje Call of Duty? Normaal gesproken in alle anonimiteit totdat Serrano een keer een fotootje plaatste en Giménez die beantwoordde met een duimpje. Uit het navolgende chatcontact bleek dat ze slechts drie huizenblokken van elkaar verwijderd waren. En nu kunnen ze dus niet meer zonder elkaar.

Voor komende zondag hoop ik dat de camera’s bij Feyenoord-Go Ahead Eagles af en toe een blik zullen vangen van Fer Serrano in plaats van al die imbecielen verderop in die open inrichting. Van die nagemaakte, opgedirkte hittepetitjes als destijds Yolanthe Cabau en Sylvie Meis werd ik warm noch koud, maar mevrouw Giménez is een echte. Die zie ik in haar Feyenoord-shirt ook zomaar om de nek van John de Wolf belanden.