Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NPO wil Ongehoord Nederland zien vertrekken van de buis

Na een derde boete is de NPO er klaar mee. Ongehoord Nederland (ON!) moet van de televisie verdwijnen. De raad van bestuur van de omroepstichting heeft dan ook stappen ondernomen en aan media-staatsecretaris Gunay Uslu gevraagd om de vergunning van ON! in te trekken.

TV

Deze derde boete bedraagt maar liefst 131.885 euro. De eerdere boetes van 84.098 euro en 56.065 euro zijn hierbij nog niet meegerekend. Het bedrag loopt aardig op, kunnen we wel stellen. De omroep ON! vindt de sanctie een "hernieuwde aanval op de vrijheid van meningsuiting".

Klaar mee

De publieke omroep heeft ervoor gekozen om een verzoek wat betreft het intrekken van de vergunning in te dienen, met als gevolg dat de omroep niet meer erkend wordt. Deze stappen mogen worden ondernomen wanneer er herhaalde overtredingen worden gepleegd.

De NPO zegt er het volgende over: "De NPO ziet nu geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegerekend; een verzoek aan de staatsecretaris Cultuur en Media om de voorlopige erkenning in te trekken."

Journalistieke code

Volgens de NPO laat ON! nog steeds, ondanks de sancties, onvoldoende bereidheid zien om samen te werken binnen het publieke omroepbestel. "Daardoor kan de NPO niet meer volledig aan haar wettelijke taak voldoen", licht de NPO toe. De journalistieke code van de NPO wordt binnen het actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws te vaak overtreden, aldus de publieke omroep. In januari kondigden ze aan dat ON! wederom een boete zou krijgen.

De woordvoerder van straatsecretaris Uslu bevestigt dat het verzoek is ontvangen. Daarbij wordt er vermeld dat dit de eerste keer is dat ze dit verzoek krijgen. Of ON! daadwerkelijk verdwijnt is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de NPO er klaar mee is.

Ongehoord Nederland is het er allesbehalve mee eens. "Wij zullen uit naam van de vrijheid van meningsuiting de NPO-sancties tot bij de hoogste rechterlijke instanties aanvechten", aldus voorzitter Arnold Karskens.

Nieuws
  • Pexels
  • NOS, RTL Nieuws