Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amerika zet Bredanaar Edin G. (40) op zwarte lijst

Na mensen als Vladimir Poetin en leden van de beruchte Kinahan-familie, zet de VS nu ook de Nederlandse Bosniër Edin G. op een zwarte lijst.

Edin G.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De 40-jarige Brabander heeft zowel de Nederlandse als de Bosnische nationaliteit en wordt door meerdere internationale opsporingsdiensten gezien als kopstuk in de internationale drugshandel. Vandaar dat het ministerie van Financiën in de VS hem inmiddels op de zwarte lijst heeft gezet.

Het gevolg is dat G. nu geen zaken meer kan doen met mensen of bedrijven uit de Verenigde Staten. Daarnaast worden al zijn bezittingen en rekeningen daar bevroren en in beslag genomen. Andere personen op de zwarte lijst: Poetin en leden van de beruchte Ierse Kinahan-familie.*

Edin G.

G. groeide op in Brabant, waar hij ook nu nog familie heeft wonen. Zo bezit oom Mirza G. (43) meerdere panden in Breda. Ook stond deze Mirza eind vorig jaar nog voor de rechter op verdenking van het witwassen van miljoenen euro's, vermoedelijk voor zijn neef Edin. Het is dan ook niet gek dat Mirza in beeld was bij zowel Europol als de Amerikaanse DEA. Europol in 2018 over de 43-jarige Bredanaar: ‘He is a criminal member of a group led bij Edin G.’

Met dat laatste bedoelt de multinationale onderzoeksdienst het 'Tito en Dino-kartel', een criminele organisatie die zich bezig zou houden met internationale drugshandel en het witwassen van gigantische bedragen. Edin G. alias Tito wordt ervan verdacht aan het hoofd te staan van de Bosnische bende.

Superkartel

Onder Edin zou het 'Tito en Dino-kartel' zijn uitgegroeid tot behoorlijke speler binnen het internationale drugscircuit. De organisatie vormde samen volgens de opsporingsdiensten zelfs een soort 'superkartel' met partijen als Ridouan T. en Raffaele Imperiale (nu beiden achter slot en grendel). Dit criminele samenwerkingsverband zou verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de coke-import naar Europa.

De opsporingsdiensten had dit zogenaamde 'superkartel' al een tijdje op de korrel en bij een grootschalige politieactie in Dubai werden werden eind vorig jaar maar liefst 49 verdachten opgepakt. Ook Edin G. werd toen in de boeien geslagen. Inmiddels is G. echter weer een vrij man, zo werd eind januari duidelijk.

Hoe dat kan, blijft een raadsel. Bronnen van het AD meldden destijds dat G. door fouten van justitie in Nederland weer op vrije voet kwam. Maar OM-woordvoerder Wim de Bruin ontkende dit in diezelfde krant: "We kennen de verhalen over dat de documenten te laat zouden zijn ingeleverd. Dat klopt niet. We zijn bezig om te achterhalen wat nu precies de oorzaak is."

*In een eerdere versie van dit artikel werd ook Ridouan T. genoemd als een van de personen die op de zwarte lijst van de Verenigde Staten staat. Dit is onjuist. Daarom hebben we zijn naam verwijderd.

Misdaad
  • AD, Omroep Brabant, Crimesite
  • iStock