doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Waarom ontspannen zo belangrijk is (en waarom we dat niet erg vinden)

Relax!
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472e61013a9f img{#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472e61013a9f img{#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472e61013a9f img{#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472e61013a9f img{#fig-6472e61013a9f img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Ontspanning

Het aantal burn-outs in Nederland zit al een tijdje in de lift. Het is met name sinds de coronacrisis én de economische crisis het geval dat we vaker te maken krijgen met dergelijke stressgerelateerde klachten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Om stress tegen te gaan, is voldoende ontspanning cruciaal. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van ontspanning én geven we je een paar tips hoe je zelf lekker kunt relaxen, zoals door een jacuzzi bij Bubbelkoning.nl te kopen en door lekker te bewegen en sporten.

Ontspanning is belangrijk om stress tegen te gaan

Waarschijnlijk merk je het zelf al wel dat wanneer je regelmatig leuke activiteiten onderneemt of even lekker ontspant je veel rustiger door het leven gaat. Dat is niet voor niets het geval, want genoeg ontspanning zorgt ervoor dat stress wordt tegengegaan waardoor je je automatisch beter voelt. Ervaar je namelijk voor een lange tijd te veel stress of te veel spanning dan gaan je hersenen automatisch minder goed functioneren. Dat heeft zichtbaar invloed op minder geconcentreerd kunnen zijn (eenvoudig af te leiden, je vergeet snel dingen) en je emotionele toestand en je sneller moe, energieloos en chagrijnig voelen.

Je hersenen staan in direct contact met hoe je je voelt. Ervaar je stress dan heeft dat een grote invloed op je brein. Heb je bijvoorbeeld een aanvaring op de werkvloer of moet je een noodrem maken in het verkeer dan wordt er een stressreactie geactiveerd. Hierbij maken je hersenen stresshormonen aan zoals adrenaline. Op zo'n moment kan je de adrenaline nodig hebben, maar gebeurt dit te vaak dan put je je hersenen uit. Dat ga je merken. Door regelmatig te ontspannen, geef je je brein de rust die het nodig heeft.

Zorg altijd voor een goede balans tussen stress en ontspanning

Het is overigens helemaal niet erg om af en toe stress te ervaren. Adrenaline wordt bijvoorbeeld al aangemaakt wanneer je iets spannend vindt. Kijk je een spannende film, lees je een van onze misdaadverhalen of ga je voor een extreme activiteit? Logisch dat er op zo'n moment een beetje adrenaline vrijkomt in je hersenen en dus je lijf. Zolang je je hoofd en lichaam vervolgens genoeg rust geeft om weer te kunnen herstellen, is er niks aan de hand. Het zorgt ervoor dat je geprikkeld blijft en volop energie hebt.

Maar: langdurige stress is minder gezond voor je gezondheid. Wanneer je je hersenen te weinig rust geeft, blijven ze constant aanstaan. Daardoor krijg je uiteindelijk te maken met die slechte concentratie, hoge prikkelbaarheid en andere negatieve gevoelens. Daarom is het belangrijk om altijd voor een goede balans tussen stress en ontspanning te zorgen. Heb je een drukke dag op de agenda staan? Plan daarna een dagje in met meer rustige activiteiten waar je ontspannen van wordt. Op die manier kan je lichaam stress veel beter handelen.

Tips om lekker te ontspannen voor een gezonder leven

Nu vraag je je misschien af hoe je het beste kunt ontspannen om je beter te voelen. Wat ontspanning precies voor je kan betekenen, is heel persoonlijk. De één vindt het heerlijk om een dagje naar de sauna te gaan voor ontspanning terwijl de ander liever even gaat lezen of hardlopen. Met de onderstaande tips en tricks heb je in ieder geval een idee van ontspanning.

Koop een jacuzzi, hot tub of sauna voor ontspanning

Hoe lekker is het om na een drukke dag in de jacuzzi te duiken? Het warme water van een jacuzzi zorgt voor minder stress, een betere bloedcirculatie én het verhelpen van spierpijn. Je voelt je er vrijwel direct al meer ontspannen door, waardoor een jacuzzi (of hot tub of sauna) echt een verrijking is voor je leven. Kijk voor een goede jacuzzi bij Bubbelkoning.nl.

Zorg voor een duidelijk dag- en nachtritme

Wat ook goed helpt bij een meer ontspannen leven is om te zorgen voor een regelmatig ritme. Dat zorgt automatisch voor een overzichtelijk gevoel. Je hoofd en lijf wennen aan het ritme en kunnen sneller handelen wanneer er wordt afgeweken, bijvoorbeeld in het geval van stress. Hierbij is het belangrijk om ontspanning in te plannen.

Hoofd leeg door flink te gaan sporten

Genoeg bewegen is sowieso goed voor je, maar af en toe even écht goed losgaan in de sportschool kan echt wonderen doen om stress tegen te gaan. Bij het sporten komen gelukshormonen dopamine en endorfine vrij, waardoor je je na de work-out een stuk beter voelt. Het is niet voor niets zo dat veel mensen regelmatig sporten om zo de stress van bijvoorbeeld werk tegen te gaan.

Even helemaal niks: ook belangrijk

Weet je niet goed hoe je moet ontspannen? Dan kan het tot slot helpen om gewoon even helemaal niks te doen. Je hoeft niet altijd op pad of actief bezig te zijn om je beter te voelen. Lekker op de bank zitten of in je tuin zitten met een kop koffie kan ook al heel ontspannend werken. Natuurlijk is een ontspanningssessie in een jacuzzi of een sessie in de sportschool goed voor je, maar even helemaal niets doen? Dat is ook wel eens lekker.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws