Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Adviescommissie kabinet wil autorijden onbetaalbaar maken'

In een verwoede poging de klimaatdoelen te halen schuift de ambtelijke adviescommissie geleid door Laura van Geest een pijnlijk voorspelbaar plan naar voren: autorijden moet onbetaalbaar worden. Met een verbod op zakelijk rijden op fossiele brandstoffen, hogere wegenbelasting en een verdubbeling van de BPM moet de markt koste wat het kost de juiste kant op geduwd worden.

'Adviescommissie kabinet wil autorijden onbetaalbaar maken'

Nu het volgens klimaatfanaten magische jaar 2030 steeds dichterbij komt is het voor overheden tijd om actie te ondernemen. Het klimaatakkoord van Parijs schrijft immers voor dat de EU collectief 55% minder CO2 zal moeten uitstoten in dat jaar. Hoe die reductie precies bereikt moet worden is nog niet helemaal duidelijk, maar één ding is zeker: de gewone man met zijn vijftien jaar oude wagen met verbrandingsmotor is de pineut.

Ambtelijke adviescommissie

Althans, dat lijkt de conclusie te zijn van de ambtelijke adviescommissie onder leiding van Laura van Geest, hoofd van financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten. De commissie heeft namelijk een aantal opvallende voorstellen voor het kabinet om de klimaatdoelen te kunnen halen.

Zo moet bijvoorbeeld zakelijk rijden met verbrandingsmotoren al in 2025 verboden worden. Ook moet de wegenbelasting voor wagens op dinosap flink omhoog. Als laatste wil de commissie een verdubbeling zien van de nu al draconische BPM op nieuw verkochte auto's met een verbrandingsmotor. Alle maatregelen moeten uiteraard dienen om het rijden op vervuilende brandstoffen te ontmoedigen.

Onbetaalbaar

De kern van de voorstellen is een bijna eindeloze lastenverzwaring voor automobilisten die niet elektrisch kunnen of willen rijden. Volgens automobielbranchorganisatie RAI Vereniging heeft dat beleid maar één mogelijke uitkomst: het onbetaalbaar maken van autorijden. Zonder financiële steun om over te stappen op een dure elektrische auto zullen de mensen die door de hogere kosten uit vervuilende auto's gedreven worden immers nergens terecht kunnen, zo verklaarde de organisatie tegenover De Telegraaf:

"Als het kabinet kiest voor het beboeten van auto’s met een verbrandingsmotor en tegelijkertijd elektrische voertuigen niet stimuleert, wordt autorijden voor veel mensen onbetaalbaar”

Eenzijdig belast

Ook bij de BOVAG zijn ze uiteraard niet te spreken over de voorstellen. De belangengroep wijst naar het feit dat meer dan de helft van de geplande lastenverzwaringen voor de rekening zal komen voor de automobilist, terwijl maar 16% van de totale CO2-uitstoot van die sector komt:

"In 2030 komt €1,6 miljard van de in totaal €3,5 miljard kostende lastenverzwaring voor de rekening van de automobilist, terwijl deze maar goed is voor 16% van de CO2-uitstoot. Met deze koers worden met name mensen met een kleine beurs en mensen die afhankelijk zijn van hun auto disproportioneel hard geraakt. Als je echt voor robuust maatschappelijk draagvlak wilt zorgen, verleid je mensen tot juiste keuzes en jaag je ze niet hun auto uit."

Biobrandstof?

De commissie staart zich ondanks de voorstellen niet toch niet compleet blind op elektrisch. Zo moet er ook meer geld naar het openbaar vervoer en wil de ambtenarij kijken naar biobrandstoffen.

Met het oog op het geplande EU-verbod op verbrandingsmotoren voor 2035 is dat laatste ronduit opmerkelijk. Voorlopig zijn de adviezen uiteraard niet meer dan dat. Het kabinet zal zelf nog concrete plannen op moeten stellen om de klimaatdoelen te halen.

Nieuws
  • Autobahn
  • NL Beeld / DCI Media