Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geert Wilders: 'De man is indirect medeverantwoordelijk voor de moord op Pim Fortuyn'

Geert Wilders trekt weer van dorp naar dorp in verband met de verkiezingen van 15 maart. Panorama spreekt hem over zijn Audi TT, een leven met beveiliging en niet te vergeten: andere politici. Voor sommige collega's in Den Haag heeft de PVV-man namelijk geen goed woord over.

Geert Wilders

Nu de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur staan, trekken politici er weer op uit. De bezoekjes aan lokale dorpscentra en tv- en radiodebatten volgen elkaar in rap tempo ook, en dat geldt ook voor 'mister PVV' Geert Wilders.

De inmiddels 59-jarige politicus draait al heel wat jaartjes mee in de politiek, al heeft dat er wel voor gezorgd dat zijn leven een ingrijpende wending heeft genomen. Sinds 2004 moet de PVV-leider namelijk beveiligd worden vanwege zijn denkbeelden en politieke ideeën. Een spontaan bezoekje aan de lokale viskraam of kledingwinkel zit er dus niet meer in. Hetzelfde geldt voor een ritje maken in zijn eigen Audi TT. De dorps- en stadsbezoeken voor de verkiezingen zijn daarom een welkome afwisseling op zijn doorgaans zo afgeschermde leventje.

'Gigaveel beveiliging'

"Voor mij is dat, en collega’s snappen dat ook weer niet, zo’n gigantisch feest", aldus Wilders in een interview met Panorama - vanaf woensdag te krijgen in de winkel en te lezen via Blendle. "Er zit wel gigaveel beveiliging omheen, maar voor mij zijn dat de momenten dat ik buiten kom, dat ik tussen de mensen kom, dat ik de contacten heb en dat is gelukkig erg leuk. Ik bedoel, aan wat er fout kan gaan moet je niet te veel denken, maar tussen de mensen zijn, ik verheug me erop."

Iemand die minder fan van Wilders is: Jesse Klaver. De GroenLinkser noemde hem extreemrechts, zoals Paul Rosenmöller ook ooit tegen Pim Fortuyn zei: "Dit is niet gewoon rechts, dit is extreemrechts." Diezelfde Paul Rosenmöller is nu weer lijsttrekker voor de Eerste Kamer voor GroenLinks. En daar vindt Geert wel wat van.

'Aanhanger van Pol Pot'

"Ze leren er echt niks van. De man is gewoon medeverantwoordelijk, indirect weliswaar, voor de moord op Pim Fortuyn", stelt Wilders. "Ik weet nog dat 'ie in 2002 iets zei in de trant van dat ie vond, even in mijn eigen woorden, dat Fortuyn zich in de vingers had gesneden en hoopte dat die wond zo diep was dat het bloeden niet zou ophouden voor de verkiezingen. Dat soort beeldspraak. Heel onfris en akelig."

Hij vervolgt: "We weten ook dat ie een aanhanger van Pol Pot was, dat ie daar sympathie voor had, die massamoordenaar uit Cambodja. Ik bedoel, als je nou iets zou leren als partij, dan is toch het laatste wat je doet om zo iemand, die een medepoliticus mede naar de ondergang heeft geholpen, weer opnieuw lijsttrekker te maken? Het is met geen pen te beschrijven en het toont ook de arrogantie van die partij aan. Ze hebben gewoon lak aan wat er in Nederland allemaal is gebeurd."

Het volledige interview met Geert Wilders, over leven met strenge beveiliging, de verkiezingen en meer, lees je in de nieuwe Panorama - komende woensdag in de schappen en op Blendle.

Nieuws
  • Panorama 10
  • Clemens Rikken