Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM: jaar cel voor voormalig Idols-jurylid Edwin Jansen

Het OM wil dat Edwin Jansen de bak in gaat. Voor zijn aandeel in het hele vermeende omkoopschandaal rondom de lokale politicus Richard de Mos eist het Openbaar Ministerie 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.

Edwin Jansen

Gisteren werd duidelijk dat het OM forse straffen eist tegen Richard de Mos. De voormalige Haagse wethouder wordt verdacht van omkoping, corruptie en samenspanning met partijsponsoren. Volgens het Openbaar Ministerie vormden de betrokkenen een heus 'syndicaat' waarbij mensen elkaar allerlei vriendendiensten bewezen. Er wordt zelfs gesproken van een soort criminele organisatie die zich rond een aantal Haagse politici had gevormd.

Naast de strafeis van 22 maanden onvoorwaardelijk wil het OM ook een politiek-bestuurlijk beroepsverbod van 4 jaar opleggen aan De Mos en zijn partijgenoot Rachid Guernaoui.

Edwin Jansen

Justitie is van mening dat meerdere Haagse horeca- en vastgoedondernemers geheime informatie kregen toegespeeld vanuit de politiek. Ze zouden daarvan hebben geprofiteerd en werden volgens de aanklager bevoordeeld in de vorm van horecavergunningen en dergelijke. In ruil voor deze gunsten zouden de ondernemers flinke bedragen in de partijkas hebben gestort.

In de zaak staan daarom naast oud-wethouder De Mos en politicus Guernaoui ook een vijftal ondernemers terecht. Horeca-ondernemers en vastgoedmannen, onder wie Edwin Jansen.

Klinkt die naam je bekend in de oren? Dat kan kloppen. Jansen is immers een redelijk bekende Hagenees. Als artiestenmanager ontdekte hij Anouk - Jansen is zelfs even getrouwd geweest met de zangeres - en Kane. En ook Di-rect had hij op een gegeven moment onder zijn hoede.

Een échte BN'er-status verwierf de inmiddels 56-jarige Edwin echter pas toen hij jurylid werd bij Idols, het razendpopulaire talentenprogramma dat in november 2002 het licht zag.

1 jaar cel geëist

Tegenwoordig is Edwin Jansen naast talentenmanager ook actief als vastgoedbaas in Den Haag. Als ondernemer schonk Jansen geld aan de partij van Richard de Mos, waardoor hij nu, net als vier andere ondernemers, ook verdachte is in de zaak over het vermeende omkoopschandaal. Het OM eist 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk tegen Jansen.

Misdaad
  • brunopress.nl