Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Sportcommentator en -presentator Koert Westerman: 'Mijn tijdlijn stroomt vol met idiote wappie'

Sportcommentator en -presentator Koert Westerman: 'Mijn tijdlijn stroomt vol met idiote wappie'

Koert Westerman (55) kreeg onlangs een socialmediastorm over zich heen, nadat hij in zijn verslag een grapje maakte over de knappe teamarts van Jong PSV. Hij maakte excuses, maar belooft nu de volgende keer gewoon weer dezelfde grap te maken. Politiek correct zal de sportcommentator en -presentator nou eenmaal nooit worden. Des te opmerkelijker is zijn nieuwe stap: Westerman sluit zich aan bij de politieke partij van Richard de Mos.

Er ontstond nogal wat ophef toen je iets complimenteus zei over de vrouwelijke teamarts van Jong PSV…

“Je kunt echt niks meer zeggen op televisie, hè.”

Wat heb je allemaal naar je hoofd gekregen?

“Vooral dat ik een seksist ben. Een redacteurtje van Nu.nl heeft een klein stukje van mijn commentaar online gezet. Natuurlijk niet het hele fragment, want dat is niet leuk. Uit dat kleine stukje zou je kunnen afleiden dat ik seksistisch door het leven ga, wat natuurlijk niet zo is. Het ging om de dokter van Jong PSV, een heel knappe vrouw die ik al tien jaar ken, want hiervoor zat ze bij Go Ahead. En ik maak al tien jaar dezelfde grap, die niet eens zo superleuk is. Dat ik bepaalde spelers ervan verdenk dat ze zich op de grond laten vallen zonder dat ze iets hebben, omdat ze graag door haar verzorgd willen worden. Hoor ik nooit wat van, ze heeft zelf alleen eens gezegd: Twee keer is leuk, kun je niet eens iets anders verzinnen? Maar ze heeft er verder helemaal geen problemen mee. Zo’n mannetje van Nu.nl knipt het dan net even zo waardoor je tegenwoordig in de problemen komt op social media. Het werd gelijk overgenomen door een paar vrouwelijke internationals, onder wie Merel van Dongen. Ik dacht: dat moeten we niet willen. Ik heb toen tegen Merel gezegd: Als ik het met jouw bril terugluister, dan snap ik de ophef. Niet fijn en daar wil ik mijn excuses voor maken. Of ik het zelf nodig vond, weet ik niet.”

Die excuses van je vielen mij tegen...

“Ik dacht wel dat je dat zou zeggen. Nou ja, ik heb niet alleen een verantwoordelijkheid naar mezelf, maar ook naar de zender waarvoor ik op dat moment werk, FOX Sports. Dus ik dacht: ik smoor dit in de kiem door mijn excuses aan te bieden. Maar als je vraagt of ik nu het gevoel heb dat ik ingehouden commentaar moet geven: absoluut niet. De volgende keer dat de Jong PSV-dokter het veld in rent en ik ben erbij, dan maak ik gewoon weer dezelfde grap. Boeit me totaal niet.”

Haha, gelukkig. Dankzij social media is klagen over voetbalcommentatoren haast een nationale sport geworden. Is het nog wel leuk met al dat gezeur?

“Als je een commentator bent als ik, niet grijs maar zwart-wit, heb je lovers en haters. En de feedback krijg je meestal van mensen die jou niet zo leuk vinden. Dat boeit mij niet meer. Behalve als mijn familie erbij wordt betrokken of het woord kanker wordt gebruikt. Dan klim ik nog in de pen. Maar of je nou TOP Oss-Helmond Sport doet of Feyenoord-Glasgow Rangers, je hele tijdlijn stroomt vol met idiote wappies. Dat is dan maar zo, ben ik aan gewend. Volgens mij zit Frank Snoeks niet op Twitter en dat is maar goed ook. Laatst bij Italië-Nederland was hij trending topic, ben ik toch eens gaan kijken. De drek die die man over zich heen kreeg… Terwijl dat een van de allerbesten is die we hebben! Als zelfs Snoeks niet ontkomt aan dat soort schimpscheuten, beschuldigingen en beledigingen, dan valt het bij mij nog mee.”

'De drek die Frank Snoeks over zich heen kreeg. Terwijl hij één van de allerbesten is! Als zelfs hij niet ontkomt aan schimp-scheuten, beschuldigingen en beledigingen, dan valt het bij mij nog mee'

Je bent freelancer, tijdens de eerste lockdown viel je inkomen terug naar nul euro. Wat heb je al die tijd gedaan zonder voetbal en darts?

“Hier in de tuin gezeten... In het begin zat ik stuk, ik kreeg geen hap door mijn keel vanwege de stress.

Ik was ook heel bang om corona te krijgen. Dat wil je niet als 55-jarige. Ik ben mezelf gaan inlezen en daar werd ik rustig van, omdat ik het gevoel had dat ik door mijn gedrag aan te passen het kon ontwijken. Toen was er nog even stress over mijn bankrekening, maar nadat ik uitrekende hoelang ik het vol kon houden, was ik weer rustig. Achteraf kijk ik terug op een fijne periode. Ik heb een zoon van 2 en dan is er niks leukers dan thuis te zijn. Met behulp van FOX heb ik een thuisstudio gebouwd. Eigenlijk hoef ik nu nooit meer de deur uit om commentaar te geven.”

Je gaat niet meer naar de stadions?

“Alleen als ik de situatie coronatechnisch veilig genoeg vind. Dat is meestal in de grote stadions, die van Ajax, Feyenoord en PSV. Ik wil nu niet hutjemutje zitten met cameramensen en collega’s in mijn nek. Per wedstrijd bekijk ik of ik het doe vanuit het stadion of op afstand.”

Maakt dat laatste de beleving van een wedstrijd niet minder?

“Ik ga gelukkig nog geregeld naar een stadion, maar ik zit niet op mijn gemak als het niet veilig voelt. Kijk, er komen veel besmettingen voor bij de clubs, dus dan denk ik: is het als man van 55 wel handig om daarnaartoe te gaan? Liever niet dan. Ik doe dit werk al zo lang en naar de buitenlandse wedstrijden gaan we ook nooit. Voor mijn beleving maakt het niet uit of ik een Bundesliga-wedstrijd versla vanuit de bezemkast in Amsterdam of dat ik in De Kuip zit. Dus het kan prima vanuit mijn huiskamer in Oudewater, geen probleem. En de tijden dat ik twee uur ’s nachts thuiskom uit Groningen zijn ook voorbij. Soms was ik drie uur van tevoren al in het stadion. Nu hoef ik op zondag maar anderhalf uur te werken. Ik houd heel veel tijd over.”

Zoveel dat je de politiek ingaat.

“Ik heb in Oudewater al een lokale partij opgericht en ik kom op de lijst van Code Oranje. Eindelijk een partij waarbij ik heb: dit is hoe ik het zou willen. Een bindend referendum over belangrijke issues. Gekozen burgemeesterschap, dat soort zaken. Zo was D66 ooit bedoeld. Kijk naar die toeslagenaffaire. Duizenden mensen zijn door de belasting gemarkeerd als fraudeur, in vrijwel alle gevallen onterecht. Die mensen hebben nog niet eens hun geld teruggekregen en komen allemaal in de problemen. De enige in de Tweede Kamer die zich om die mensen bekommert, is Pieter Omtzigt, en wel op zo’n manier waardoor ik hem een held vind. Ik zou dat ook willen doen voor groepen mensen die klem zitten vanwege een overheidsinstelling of iets dergelijks. Mooi voorbeeld: als je aan honderd Nederlanders vraagt: vinden jullie dat de zorgmedewerkers die bij de eerste coronagolf in de frontlinie stonden beter betaald moeten worden, dan zeggen er 95: ja, dat vinden wij. Toch wordt zo’n voorstel weggestemd door de Tweede Kamer. DAT KAN TOCH NIET?! Nu staat de politiek veel te ver af van jou en mij, van waar we voor hebben gekozen. Onze ministerpresident is niet meer dan een woordvoerder van het RIVM. Leiding nemen, sturing geven?

Ho maar. Ik weet ook wel dat Code Oranje de eerste keer maximaal twee zetels gaat halen, maar het geeft ons wel de kans om te laten zien hoe wij politiek willen bedrijven. We kijken gewoon naar de feiten, willen met zijn allen debatteren en opkomen voor wat het beste is voor Nederland. Hoe kan het dat er nog steeds mensen bijkomen die afhankelijk zijn van de Voedselbank? Zet dat eens af tegen de bedragen die we moeten betalen aan Italië, omdat we in de EU zitten. Laten we nou eerst eens ons eigen land op orde brengen, met wat overblijft kunnen we dan Italië helpen. We zijn een van de rijkste landen van de wereld, betalen miljarden aan de EU, maar in onze eigen achtertuin moeten mensen bedelen om voedsel. Ik vind dat niet kunnen. Het sociale karakter is helemaal weg. Nou, je hoort het wel aan me, ik word gelijk fanatieker.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

Sport
  • Jarry Popelier
  • Clemens Rikken