Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Alles wat je wil weten over chronische ziekten

Je wil er het liefst helemaal niet bij stil staan, ziek worden. Toch komen jaarlijks duizenden Nederlanders in aanraking met een chronische ziekte.

chronische ziekten

Een chronische ziekte is een aandoening die lange tijd voortduurt en in de meeste gevallen zelfs nooit meer over gaat. Je kunt hierbij denken aan ziektes zoals reuma, diabetes, astma, dementie, nieraandoeningen of maag-lever-darmziekten. Deze ziektes komen vooral voor bij personen op latere leeftijd. Maar ook jongere kunnen een chronische ziekte krijgen. Wanneer je de diagnose van een chronische ziekte krijgt, zal dit hoogstwaarschijnlijk de rest van je leven veranderen. Je komt noodgedwongen in de medische molen terecht en gaat samen met de juiste hulpverleners op zoek naar de beste behandeling. Een behandeling die je helpt leven met de ziekte, en deze onder controle probeert te krijgen middels medicatie.

Welke chronische ziektes komen veel voor in Nederland

Er zijn een aantal chronische ziektes die vaker voorkomen dan andere. In Nederland zien we dat kanker, diabetes, COPD / astma, dementie / Parkinson en hart en vaatziekte het meeste voorkomen. Het aantal Nederlanders met een chronische ziekte is schrikbarend hoog. In 2021 had maar liefst 59% van de Nederlanders te maken met een of meerdere chronische aandoeningen. We zien dat veel mensen met een chronische aandoening minder of helemaal niet meer werken. Vooral bij de groep van 45 plussers is dit aantal hoog. Door op zoek te gaan naar een behandelplan of de juiste medicatie, kan er ook gekeken worden naar een herintrede in de arbeidsmarkt. Al is het maar voor een aantal uren per week. De juiste behandeling kun je samen met jouw arts opstellen. Deze behandeling is voor iedereen en elke ziekte anders.

De minder bekende chronische ziekte; Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische ziekte die vaak omschreven wordt als een vorm van reuma. Letterlijk betekent Fibromyalgie het hebben van pijn in spieren en bindweefsel. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en de 60 jaar. De klachten die men ervaart variëren van pijn in spieren en gewrichten tot vermoeidheid en stijfheid van het lichaam. Dit kan ook een oorzaak zijn van de pijn in de spieren. De oorzaak van Fibromyalgie is lastig te achterhalen. Uit onderzoek is gebleken dat de klachten te maken hebben met het autonome zenuwstelsel en de hersenen. Triggerpoints, of wel spierknopen kunnen ervoor zorgen dat de doorbloeding verminderd. Hierdoor kunnen zenuwen geïrriteerd raken en een pijnsignaal afgeven. Fibromyalgie is een ziekte die moeilijk te genezen is. Er zijn gelukkig wel verschillende mogelijkheden in de vorm van een behandelplan. Maar ook zelf kun je de klachten verminderen door het volgen van onze tips:

- Een van de beste behandelingen tegen Fibromyalgie is bewegen. Dit moet je wel op een lage intensiteit doen. Het is belangrijk om je lichaam niet te veel te belasten. De beste manieren om te bewegen voor mensen met Fibromyalgie is zwemmen of wandelen.

- Zorg ervoor dat je het bewegen combineert met voldoende rust. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

- Verminder stress. Het leven met Fibromyalgie kan behoorlijk stressvol zijn. Je hebt veel pijn en veel dagelijkse klussen kosten enorm veel moeite of zijn simpelweg niet meer haalbaar. Stress kan de klachten van fibromyalgie echter ook doen verergeren. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te vermijden.

- Praat. Praat over je ziekte met lotgenoten of met een psycholoog. Zij kunnen zich herkennen in jouw situatie of je tips geven om hiermee om te gaan.

- Plan af en toe een massage. Laat dit vooral doen door een professional die bekend is met de klachten van fibromyalgie. Een massage kan een enorme verlichting van de pijn opleveren.

Hoe kun je omgaan met iemand die een chronische ziekte heeft

Zoals verteld zijn er veel patiënten met een chronische ziekte. Vooral jongeren die hieraan lijden, voelen zich in veel situaties niet begrepen. Tijdens sociale momenten horen zij dan ook vaak geruststellende opmerkingen zoals ‘dat zal morgen wel weer over zijn’. Of ‘ik zou ook wel eens les willen overslaan’. Dit kan ontzettend frustrerend zijn voor degene in kwestie. De beste tip als je niet bekend bent met een chronische ziekte is; laat je informeren. Vraag aan diegene wat het betekent om te leven met deze ziekte en toon begrip. Opmerkingen als ‘dat zal morgen wel weer over zijn’ is wel het laatste waar iemand met een chronische ziekte op zit te wachten. Pas je aan de situaties aan en ga leuke dingen doen als entertainment.

Kort gezegd: praat met elkaar. Dit om vervelende vragen of ongevraagde adviezen te voorkomen. Goede communicatie helpt je simpelweg de situatie beter in te schatten. Doe daarnaast vooral leuke dingen met degene die een chronische ziekte heeft. En last but not least: accepteer de situatie en probeer er te zijn voor de persoon in kwestie. Hij of zij heeft het waarschijnlijk al moeilijk genoeg.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met brein-medicijn.nl.

Lifestyle
  • Unsplash