Afbeelding boven: camerabeelden van een poging tot aanslag met handgranaat, gericht op een familielid van de directeur.
G. is nu veroordeeld tot een lange celstraf van 19 jaar en 10 maanden. Hij wordt gezien als 'de spil' in een 'ongekende terreurcampagne' tegen de werknemers en eigenaren van een fruithandel uit Hedel. Het gaat daarbij om tal van incidenten die plaatsvonden tussen januari 2020 en juni 2021, zoals beschietingen, aanslagen met explosieven, brandstichting, een poging tot aanslag met een handgranaat, (doods)bedreigingen en ga zo maar door.
Hoe de ellende begon
‘Beste William, bij dezen laten wij jou weten dat we jou en Ben persoonlijk aansprakelijk stellen voor het verlies van onze handel. Jullie krijgen een boete van 1,2 miljoen euro. Wij weten inmiddels veel over jullie familie. Je krijgt drie dagen de tijd om te beslissen. Als er niet betaald wordt, zullen wij op korte termijn een willekeurige medewerker van De Groot Fresh Groep liquideren.’
Dit sms-bericht komt op 26 mei 2019 binnen op de telefoon van de eigenaar van fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel. Het is een keiharde afpersing. Bij de fruithandel is een paar dagen eerder een partij cocaïne aangetroffen tussen de bananen. En, zoals ze dat altijd doen, hebben ze de politie gewaarschuwd en is de partij in beslag genomen. Een miljoenenverlies voor de criminelen achter dit transport.
'Het leven van je dochter'
Het dreigende sms-bericht is er één in een reeks berichten die kort na de vondst van de cocaïne naar de eigenaren van het Hedelse fruitbedrijf zijn gestuurd. De afzenders doen alsof ze hun handel zijn kwijtgeraakt en eisen een geldbedrag, of ze willen nog een keer ‘gratis’ gebruikmaken van de fruitlijn. Het bedrijf krijgt tientallen berichten, waaronder het volgende: ‘Jullie betalen 150.000 euro en wij gebruiken eenmalig jullie route voor 900 kilo. Hebben we een deal?’ En: ‘Als je ons naait zet je het leven van je dochter in.’
De angst zit er goed in bij de eigenaren van het bedrijf. Later worden er twee verdachten aangehouden voor deze afpersing, waaronder de 34-jarige Ali G. uit Bussum.
Lijst met 300 namen en adressen van werknemers
Maar met de aanhouding van de verdachten houdt de ellende niet op. Sterker: het gaat van kwaad tot erger. Door een fout van het Openbaar Ministerie krijgt de hoofdverdachte in 2019 zelfs een lijst in handen met honderden namen en adressen van werknemers het fruitbedrijf. Hij zou toen personen buiten de gevangenis opdracht hebben gegeven om allerlei aanslagen te plegen.
Vaker partijen coke
Fruitbedrijf De Groot is een succesvol bedrijf dat groente en fruit importeert en verwerkt. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit bedrijf niets met drugshandel te maken. Toch is er vaker coke aangetroffen tussen het fruit. In 2017 vinden medewerkers een keer twaalf kilo tussen de bananen en een jaar later is het weer raak als medewerkers de politie bellen omdat ze verdachte personen in een auto bij het bedrijf zien. Als de politie de auto klemrijdt, blijken er gewapende criminelen in te zitten. Uiteraard verdacht, maar wat doen zij daar? De politie besluit het fruitbedrijf te doorzoeken en vindt een flinke partij cocaïne. Vermoedelijk de lading waar de criminelen naar op zoek zijn.
En in mei 2019 wordt er dus weer een enorme partij coke aangetroffen. Het zorgt voor grote onrust en angst binnen het bedrijf. En omdat de eigenaren direct gevaar lopen, worden ze beveiligd door justitie. Een onwerkelijk situatie voor een goedwillende ondernemer.
- NOS