Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist tot 8 jaar cel tegen verdachten 'Breaking Bad-bende' uit Beesd

Duizenden pillen, liters GHB, honderden lsd-zegels en nog kilo's en liters grondstoffen werden aangetroffen in de loods in Beesd. Oh ja: en een autobus die à la Breaking Bad was omgebouwd tot drugslaboratorium. Vandaag hoorde de vermeende drugsbende de strafeis.

Breaking Bad

Afbeelding ter illustratie

Een voertuig met een drugslab erin en duizenden pillen, liters GHB en kilo's grondstoffen in een loods, het zijn taferelen die menig Netflix-kijker bekend zal voorkomen. Echter werd niet lang geleden een soortgelijke situatie in ons eigen koude kikkerlandje aangetroffen. Vandaag hoorden de verdachten van een drugszaak de strafeis van het OM.

Tegen J.V., de vermeende leider van de zogenaamde Breaking Bad-bende, werd vandaag 8 jaar cel en een geldboete van 50.000 euro geëist. De twee medeverdachten (33 en 34) hoorden respectievelijk 5 en 2 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Mercedes

De politie kwam de mannen op het spoor doordat hoofdverdachte J.V. nogal hard reed. Hij snelde met 220 over de snelweg, waarna hij aan de kant werd gezet. Omdat hij zich verder niet kon identificeren, werd zijn auto doorzocht. Daarin werd een lading pillen aangetroffen. Ook had hij naar verluidt een fles GHB in z'n kleding verstopt.

Reden voor de agenten om ook zijn huis in Leerdam te doorzoeken. Daar vonden agenten meer drugs plus duizenden euro's cash in een wasmand.

Breaking Bad-bus

De zoektocht werd doorgezet in Beesd. De 35-jarige verdachte heeft daar een bedrijf, gevestigd in een loods. In totaal werden op verschillende locaties volgens Crimesite "4000 pillen 2C-B, 104 pillen mdma, 18 liter GHB, 963 lsd zegels, 120 kilo glycidezuur, 400 liter formamide, 105 kilo APAA en 30 liter methanol" aangetroffen.

Bovendien stond er in de loods een autobus, omgebouwd tot heus drugslab, vergelijkbaar met het Meth-laboratorium op wielen van Breaking Bad-karakters Walter White en Jesse Pinkman.

Doorzoeking auto 'onrechtmatig'

Het Openbaar Ministerie stelt verder dat er aanvullend bewijsmateriaal is in de vorm van gehackte cryptotelefoons van EncroChat en Sky-ECC. Daaruit zou volgens het OM blijken dat er op grote schaal synthetische drugs werden geproduceerd. Ook zien zij J.V. als leider van het stel.

Zijn advocaat pleit voor vrijspraak, mede omdat het bewijsmateriaal onrechtmatig verkregen zou zijn. De hoofdverdachte werd in eerste instantie aangehouden voor een verkeersboete. Volgens de advocaat is het doorzoeken van een auto dan niet toegestaan. Half september doet de rechter uitspraak in de zaak.

Misdaad
  • RTV Utrecht, Crimesite
  • iStock, gorodenkoff