Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit zijn de risico’s van een gokverslaving

Dat gokken niet ongevaarlijk was, wisten we al langer. Maar wat zijn nou precies de risico's van een gokverslaving?

Dit zijn de risico’s van een gokverslaving

Hoewel er niet heel lang geleden nog een verbod was op online gokken, is dat sinds vorig jaar legaal geworden en ook mocht er reclame voor worden gemaakt. Dat is niet onopgemerkt gebleven, want de gokreclames vliegen je om de oren. Sinds die tijd is het aantal gokkers niet perse groter geworden, maar het aantal uren dat er wordt gegokt is wel degelijk toegenomen. Dat kan leiden tot ernstige problemen en zelfs tot een verslaving. Welke risico’s brengt een gokverslaving met zich mee?

Wat is een gokverslaving?

Een gokverslaving is een ander soort verslaving dan bijvoorbeeld een verslaving aan drank of drugs. Bij die laatste betreft het een verslaving aan middelen, terwijl een gokverslaving, net als een verslaving aan gamen, gaat om een bepaald gedrag of handeling. Je stopt zoveel tijd en geld in het gokken dat je kunt spreken van een verslaving, het beheerst voor een groot deel je leven. Aan gokken zit natuurlijk een verslavend element, je maakt namelijk kans om iets te winnen. Het gevoel dat je daarvan krijgt werkt op zichzelf al verslavend. Als je niet wint, is er weer een nieuwe kans om te winnen bij het volgende spel. Zo blijft de motivatie om te gokken steeds hoog, ook al zijn de kansen realistisch gezien klein dat je iets wint.

Steeds dieper in de schulden

Misschien wel het grootste risico van een gokverslaving is dat iemand zich diep in de schulden steekt om zijn verslaving te kunnen voeden. Hoe meer je speelt, hoe meer geld je nodig hebt om alles te kunnen bekostigen. Een grote winst blijft uit en hoewel je soms natuurlijk wel iets wint, is het verlies vele maten groter. In het begin kan iemand wellicht nog geld lenen bij vrienden of familie. Maar na een tijdje raakt ook die put leeg en moet iemand zich echt in de schulden steken door grote leningen aan te gaan.Het gevaar daarbij is dat iemand in een vicieuze cirkel belandt. De hoop bestaat dat je een groot geldbedrag kunt winnen en daarmee je schulden kunt afbetalen. Om dat te bereiken houd je het gokken in stand en blijf je maar doorspelen, waardoor de schulden uiteindelijk nog groter worden.

Depressieve klachten

Elke vorm van verslaving kan enorme stress met zich meebrengen. Daardoor treden vaak klachten op van depressie, zoals moedeloosheid, somberheid en extreme vermoeidheid. Er kan ook sprake zijn van schaamte, hierdoor blijven mensen rondlopen met hun problemen, die ze zelf niet kunnen of willen oplossen. Dit zorgt ook voor spanning en een gevoel van eenzaamheid.

Lichamelijke klachten

Hoewel een gokverslaving geen lichamelijke verslaving betreft, kun je er wel degelijk lichamelijke klachten van ondervinden. Dit is vaak het gevolg van de mate van stress en spanning die je opbouwt met allerlei fysieke klachten tot gevolg. Denk aan problemen met ademen, hoofdpijn, maagproblemen en slechte nachtrust. In sommige gevallen zijn mensen ook niet meer in staat om goed voor zichzelf te zorgen waardoor ze zichzelf lichamelijk verwaarlozen.

Je trekt je terug

Een groot gevaar van een gokverslaving, maar ook van andere verslavingen, is dat iemand zich steeds meer terugtrekt en op allerlei gebieden in zijn of haar leven niet meer investeert. Om de verslaving in stand te houden moet er veel tijd worden geïnvesteerd. Hierdoor gaan gokkers op een gegeven momentniet meer naar school of het werk of komen ze te laat. De prestaties laten ook te wensen over. Omdat er vaak ook sprake is van schaamte worden smoezen gebruikt om het gedrag goed te praten of om geld afhandig te maken. Mensen in de omgeving kunnen op een gegeven moment afstand nemen van een gokverslaafde omdat ze het gedrag niet meer kunnen verdragen. Dit zorgt voor een sociaal isolement voor de verslaafde die mensen om zich heen ziet verdwijnen.

Hoe kom je er vanaf?

Hoe kom je van een gokverslaving af? Allereerst is het belangrijk dat iemand inziet dat er sprake is van een probleem. Iemand die ontkent dat hij een probleem heeft kan ook slechter geholpen worden. De eerste stap kan zijn door te gaan praten met een vertrouwd persoon binnen je eigen omgeving. Dit kan een vriend of familielid zijn, of iemand anders waarbij je je verhaal kwijt kunt. Het is prettig dat je ondersteuning hebt, zeker wanneer je professionele hulp gaat zoeken voor je probleem. Voor een gokverslaving kun je goed terecht bij een gespecialiseerde verslavingskliniek. Er zijn verschillende vormen van behandeling mogelijk. Herken je nou bovenstaande problemen bij jezelf of bij iemand die je kent, trek dan aan de bel.

Lifestyle
  • Unsplash