doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'Waarom zien we alleen verslavingsgevoelige types als Andy?'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Online gokken
@media (max-width: 679px){#fig-62fb4b6a10f3a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fb4b6a10f3a img{#fig-62fb4b6a10f3a img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-62fb4b6a10f3a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fb4b6a10f3a img{#fig-62fb4b6a10f3a img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-62fb4b6a10f3a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fb4b6a10f3a img{#fig-62fb4b6a10f3a img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Edwin Struis

Weet je het nog? Onze voetbalbond die moord en brand schreeuwde toen FC Emmen z’n nieuwe hoofdsponsor presenteerde? Een bedrijf dat seksspeeltjes aan de man/vrouw bracht, dat kon toch niet? Wat moest de jeugd hier wel niet van denken? De naam van EasyToys moest van zedenmeester KNVB, die met z’n gedachtengoed blijkbaar was blijven steken in de jaren vijftig, subiet van het shirt af. Toen het calvinistische, preutse geblaat ging liggen, kwam de bond al snel tot de conclusie dat alle ophef een tikkeltje overdreven was.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Momenteel zou ik graag zien dat de KNVB wel z’n stem zou verheffen, nu niet de minste clubs in zee gaan met verderfelijke goksites. AZ maakt op zijn shirt plaats voor Kansino (die treurige, van elke creativiteit gespeende naam alleen al), Ajax gaat zich linken aan Unibet, volgens de club ‘een voorloper op het gebied van verantwoord spelen’. Het is alsof je met Burger King de uitwassen van obesitas aan wil gaan pakken. Was die hamburgerketen nog niet zo lang geleden trouwens ook geen partner van de eredivisie?

Maar het allerergste zijn natuurlijk die trieste tv-commercials van BetCity, de nieuwe sponsor van Fortuna Sittard, waarin verslavingsgevoelige types als Wesley Sneijder, Andy van der Meijde en zelfs Wim Kieft opdraven. Je gaat zo langzamerhand geloven dat dit soort ‘rolmodellen’ zelfs hun moeder zouden verkopen aan de hoogste bieder.

Met name het geval-Kieft geeft te denken. Ik zal nooit het appje van een goede vriendin uit Spanje vergeten die bij hoog en laag volhield dat ze in Cádiz de oud-international in mensonterende toestand had aangetroffen, smekend om harddrugs. Pas toen ik dergelijke taferelen teruglas in de Kieft-boeken van Michel van Egmond, begreep ik dat ze het zich niet had verbeeld. Dat deze ervaringsdeskundigen (Van der Meijde is nota bene zoon van een gokverslaafde) gokbedrijven propageren is even onbegrijpelijk als walgelijk.

“Losers zijn er al genoeg,” las ik op een poster van het tv-programma Even tot hier met daaronder de beeltenissen van deze gokkers aangevuld met onder anderen Ronaldinho (Circus) en Wilfred Genee (Toto). “Gokken: de grootste kans op een kutleven,” luidde de veelzeggende tekst eronder. Laat de KNVB daar nou eens iets van vinden, ook met betrekking tot de schadelijke werking op de jeugd.

Maar ja, wat kun je verwachten van een bond die al jarenlang een partnerschap voert met Nederlandse Loterij (Toto, Lotto, krasloten en dergelijke) en die zelf net in zee is gegaan met Bitvavo, een aanbieder van schimmige cryptovaluta. Ik gok op een oorverdovende stilte uit de Zeister bossen, jij?

@media (max-width: 680px){#fig-62fb4b6a11509 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fb4b6a11509 img{#fig-62fb4b6a11509 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62fb4b6a11509 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fb4b6a11509 img{#fig-62fb4b6a11509 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62fb4b6a11509 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fb4b6a11509 img{#fig-62fb4b6a11509 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Micha Jacobs

Je hoort zelden iets uit de bossen van Zeist, tenzij de KNVB zichzelf op de borst klopt met ‘een historische mijlpaal’, omdat ze de premies van de Oranje-mannen en -vrouwen gelijk gaan trekken. Gefeliciteerd ermee, lekker op tijd ook.

De KNVB begint steeds meer op de VVD te lijken: voor de bühne de deugneus uithangen, maar achter de schermen je morele kompas aan de hoogste bieder verpatsen en daarmee dus je ziel aan de duivel. Ik heb mij de laatste jaren vaak afgevraagd wat sommige politici, bestuurders, activisten en andersdenkenden beweegt, waarom ze dingen vinden die ik niet vind en waarom ze dingen doen die ik als moreel verwerpelijk beschouw, maar daar ben ik mee opgehouden. Ik wil ze allemaal begrijpen, echt, maar het zijn er gewoon te veel. Ik heb er al een dagtaak aan om mijn eigen gedachten te rijmen, laat staan die van een ander.

Ik stel ook heel andere vragen bij het feit dat voetbalclubs en de KNVB zich met dubieuze bedrijven inlaten. Bijvoorbeeld: hebben ze door corona zoveel verlies geleden dat ze nu voor het snelle geld kiezen? Een verlies dat ze niet kunnen opvangen door, in het geval van de KNVB, tegenvallende reclame-inkomsten rondom dat dubieuze WK in Qatar? Als een woestijnkat in het nauw, zeg maar? Het heeft er alle schijn van.

Ik kijk ook heel anders naar die gokreclames van Wesley Sneijder, Sjaak Swart en Nathan Rutjes, laten we ook meneer überpositivo met zijn smetteloze blazoen niet vergeten. Want heb jij ooit één (oud-)OranjeLeeuwin, of überhaupt een vrouw, in die reclames gezien? Waarom wel Wilfred Genee en niet bijvoorbeeld Hélène Hendriks? Hebben vrouwen, anders dan mannen, een moreel kompas dat wél werkt? Of zijn vrouwen gewoon niet interessant genoeg voor gokbedrijven? Gokken vrouwen eigenlijk wel of moeten we tot de conclusie komen dat gokken iets mannelijks is? En als we toch op die toer gaan: zijn mannen sowieso niet verslavingsgevoeliger dan vrouwen? Niet alleen drank-, drugs- en goktechnisch, maar ook als je kijkt naar game- en seksverslaving? Ik heb niet gebeld met Jellinek, maar ik vraag het me gewoon af.

Nu wil ik weer niet alles op het bord van Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk leggen, die jongen heeft het al druk genoeg met het zich uitspreken tegen racisme en vóór mensenrechten, maar ook hij blijft oorverdovend stil. Waarom? Omdat ook een deel van zijn salaris indirect wordt betaald door gokbedrijven? Omdat hij in het land speelt waar ze het gokken hebben uitgevonden? Ik gok eerder dat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws